Екип от университета на Пенсилвания конструира уред, който с помощта на микротехнологиите улавя клетките на бактериите, предава „Франс прес”. Устройството, разработено под ръководството на проф. Пак Кин Вонг, позволява в рамките на 30 минути да се определи присъствието на бактерии във взета проба. В същото време може да се види кои медикаменти я унищожават, за да се установи нейната резистентност. Ако се констатира устойчивост, тогава антибиотиците няма да имат ефект и няма да бъдат предписани.
Подобни микробиологични анализи в наши дни отнемат на лабораториите между 3 и 5 дни, преди да излязат резултатите. Уринарните инфекции са най-честите бактериални възпаления. “Въпреки това 85 процента от взетите проби се оказват негативни, изтъква Уонг. Новото устройство съкращава времето за анализ и ще бъде от голяма помощ на лекарите при назначаването на лечение.”
Новият уред не само установява присъствието на бактерии, но може да определи и нейния тип по формата на клетките й. Новата разработка може да се появи на пазара след 3 години.