Осветиха градената 25 години черква в село Ябълково

Момичета в народни носии и с пита с мед посрещнаха божиите служители.

Пълното освещение на новоизградения храм в кюстендилското село Ябълково, носещ името “Св. Георги Победоносец”, бе изпълнено с благословията на патриарх Неофит. Божият дом, който бе граден 25 години, бе осветен от епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Генади Генадиев, ставрофорен иконом Николай Николов, иконом Йоан Чикалов и др.

Кметът Петър Паунов и съпругата му Надя уважиха събитието.

По време на светата литургия за йеродякон бе ръкоположен братът на Балшенската света обител (край София) монах Тимотей. След богослужението Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе слово, в което насърчи вярващите християни да подражават на добродетелите на патрона на храма св. Георги Победоносец и Чудотворец.

Епископът поздрави и кмета на община Кюстендил Петър Паунов, както и кмета на село Ябълково Бисер Златков за подкрепата и благоволението за издигането и освещаването на храма. Празникът по освещаването на храма в с. Ябълково приключи с благославяне на хлябове, които бяха раздадени на присъстващите за здраве и благословение.

Стотици миряни се събраха на празника.

Храмът още не е зографисан, а иконостасът е с един. Набира се орехов материал, за да се доизградят останалите. Въпреки това местните хора са радостни, че в храма вече ще може да се служи и трите камбани ще удрят за празниците и по каноничните поводи. Куполът на черквата е висок около 18 м, а зографи и резбари от селото и София доброволно започнали част от стенописите. Готови са и да продължат – стига да имат подкрепата на Дирекцията по вероизповезанията и Св. Синод.

Кметът на Ябълково Бисер Златков изразява амбицията нещата с дострояването да продължат. Ще помага и община Кюстендил. Както и архиерейското наместничество и дядо Поликарп, роден в Кюстендил.