Дупница бе празнично оживена на Умни петък

Иван (вляво) и Стоян от Костенец
  • Дърворезбарите Иван и Стоян от Костенец бяха наредили на сергията си красиви хаванчета, бъклици, ножове, играчки и сувенири

  •  Малки и големи посетиха събора и си купиха по нещо за спомен

    В петъка след Великден Дупница бе празнично оживена. Тогава започна традиционният събор, който се провежда всяка година, броени дни след Възкресение Христово. Дупничани наричат този ден Умни петък.

Иван ни показа големите дървени дъски.

В петъчния ден, както и през уикенда, сигурно нямаше гражданин, който да не е посетил събора и да не си е купил нещо от изложените стоки. Сергиите бяха разположени в двора на църковния храм „Св. Георги Победоносец” и на улиците около него и кооперативния пазар в града.
И тази година традиционен бе интересът към сергията с ръчно изработени изделия от дърво. Те са дело на Иван и Стоян от Костенец, които ги и продаваха. Дърворезбарите споделиха, че от години насам идват на този ден в Дупница.

Двамата мъже продаваха най-различни ножове.

„От доста време насам не пропускаме да дойдем на Умни петък в града ви. Знаем колко оживено става тук и колко хора посещават събора. Това е добре за търговията ни и стоим в Дупница поне до късния съботен следобед, а понякога оставаме и в неделната сутрин. Хората харесват нашите изделия и си ги купуват. Има дупничани, които ни помнят от минали години. Те са останали доволни от това, което продаваме, и отново посещават сергията ни”, казаха пред „Вяра” двамата мъже.
На голямата си сергия те бяха наредили най-различни красиви дървени изделия. Дървени лъжици и вилици, хаванчета, бъклици, сувенири с надпис „България”, играчки, както и всевъзможни ножове привличаха клиентите. Цените им бяха различни, но не бяха с голяма надценка и купувачите споделяха, че са по джоба им.
Пъстротата цареше навсякъде на Умни петък. Хората разглеждаха стоките, мереха дрехите и обувките, пробваха очилата, разгръщаха килимите и пътеки. Пазаряха се оживено с продавачите, но по традиция накрая всеки си тръгваше от събора с покупка според джоба си.

Едва ли има дупничанин, който да не е посетил събора.

Помислено бе и за най-малките граждани на Дупница. Сергии с играчки, дрехи и лакомства привличат малчуганите и техните близки. На площада, пред сградата на бившия Учителски институт, бяха разположени люлки, катерушки, надуваем замък, батут за скачане, картинги и др. И там не липсваха традиционни за събора лакомства – захарен памук, кремове, пуканки и още много.

Жените си купуваха обувки.