Българи, македонци, гърци, румънци, босненци, поляци и грузинци танцуват на фестивала „Мир на Балканите”

Фестивалът ще се проведе за 18-и път.
  • Хореографът Воин Войнов: Тази година ще има концерти и в Бобов дол

 

Българи, македонци, гърци, румънци, босненци, поляци и грузинци ще се включат в тазгодишния Югозападен международен фолклорен фестивала „Мир на Балканите”, провеждан по традиция в края на м. май в Дупница. Сега ще има концерти и в Бобов дол, каквито в последните няколко години не бяха провеждани.

„И тази година във фестивала ще участват танцови състави от 6 държави – Македония, Гърция, Румъния, Грузия, Босна и Полша, както и ансамбли от България, като на първо място са сме домакините – ФТА „Актавис” и ДЮФА „Дани”. Всички формации от чужбина са нови, идват за първи път на нашия фестивал. Фестивалът започва на 26 май, в деня на изборите за Европейски парламент, и завършва на 28 май. Заради изборите няма да има дефилета. Групите отново ще оформят 3 лъча, но те ще тръгнат от площада пред Дома на техниката, Спортната зала и ГУМ. Пак заради изборите няма да се прави и традиционната композиция на площад „Свобода”. Различното сега е и това, че на откриването няма да очастват най-малките танцьори от дупнишките детски градини „Калина” и „Детелина” и детска градина „Радост” – с. Яхиново. Вместо на откриването децата ще играят на закриването на фестивала. Заради изборите имаше опасност той да се провали или да бъде 3 дни – от 27 до 28 май включително”, обясни хореографът и ръководител на ансамблите „Актавис” и „Дани” Воин Войнов, който е и създателят на фестивала.

Воин Войнов

Изявите в Бобов дол ще са на 27-и и 28-и на сцената в парка. Все още не е решено кои от гостите от чужбина ще се изявят в миньорския град, където на старта на концертите ще танцуват формации от местните читалища. Всяка вечер на сцената в Дупница ще има по 2 български и 2 чужди състава, а на откриването и закриването ще играят всички задгранични гости. Само от чужбина се очаква да пристигнат над 300 танцьори.

Това ще бъде 18-ото издание на фестивала, организиран от Сдружение „ФТА Дупница-2000” и община Дупница, със съдействието на Министерството на културата.
Както е известно, фестивалът се провежда ежегодно, като в последните години е под егидата на НК на ЮНЕСКО за България и Министерството на културата. “Мир на Балканите” е сред най-обичаните културни изяви в община Дупница и всяка година събира стотици зрители, които с интерес гледат концертите.