Новият 911 Speedster влиза в производство – 510 к.с. и лимитирана серия

911 Speedster вече предизвика сензация, когато бе представен като концептуален автомобил. Сега Porsche пуска двуместния автомобил с отворен покрив в производство. 911 Speedster съчетава амбицията на истински автомобил, фокусиран върху водача, с технологии от моторните спортове, подходящи за ежедневна употреба. 911 R (2016) и 911 GT3 са използвани като база за разработките. Атмосферният 4-литров боксерен двигател с високи обороти и мощност 375 kW (510 к.с.) осигурява вълнуващо звуково преживяване в кокпита. 6-степенната трансмисия GT е с механично превключване на предавките. Визуално новият Speedster изгражда мост към собствената си история – към предшественика на всички спортни автомобили Porsche – 356 „Номер 1“ Roadster от 1948 г. Лимитираната серия на новия 911 Speedster също напомня за този автомобил. Точно 1 948 броя ще бъдат произведени от средата на 2019 г. в завода на Porsche в Цуфенхаузен, Германия.

Сърцето на новия Speedster е заимствано от 911 GT3. 6-цилиндровият атмосферен боксерен двигател с 4-литров работен обем е истински GT двигател. Върховата мощност от 375 kW (510 к.с.) се достига при 8 400 об./мин. с максимални обороти на двигателя от 9 000 об./мин. Двигателят предоставя максимален въртящ момент от 470 Нм при 6 250 об./мин. Новият 911 Speedster ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,0 секунди и достига максимална скорост от 310 км/ч.

В сравнение с предишния 911 GT3 двигателят на Speedster има два филтъра за твърди частици (GPF) и отговаря на стандарта за емисиите Euro 6d TEMP EVAP-ISC (EU6 DG). Въпреки това двигателят с 4 клапана успява да предостави с 10 к.с. повече. Това се дължи на подобрения като инжектори за гориво под високо налягане с оптимизирани модели на впръскване, както и модифицирана всмукателна система с индивидуални дроселни вентили, които позволяват по-спонтанни реакции на командите на водача. Новоразработената олекотена спортна изпускателна система от неръждаема стомана тежи с 10 кг по-малко – включително с двата филтъра за твърди частици.

Като концептуален автомобил 911 Speedster отбеляза световната си премиера през 2018 г. на церемонията за 70-годишнината на спортните автомобили Porsche в Цуфенхаузен. Последваха други публични изяви на Фестивала на скоростта в Гудууд, Rennsport Reunion VI в Лагуна Сека, Калифорния, както и Автосалона в Париж през октомври. Множество елементи на Speedster, които характеризират концептуалния автомобил, сега могат да бъдат открити със същия или подобен дизайн при серийния производствен модел.

Централно място заема естетично оформеният капак на отделението за сгъваемия покрив с аеродинамичната си линия с две издатини – характерна черта на този тип спортни автомобили още при 911 Speedster от 1988 г. Това е най-големият и най-сложен компонент досега, който Porsche използва в пътнически модел, изработен от единично парче пластмаса, подсилена с карбонови влакна. Два елемента на оборудването в двете издатини създават пространство за защитната система против преобръщане, включена в двуместния автомобил като стандартна характеристика, както при 911 Carrera Cabriolet.

Пестящата тегло конструкция на покрива заменя основния капак на задната част на концептуалния автомобил. Въпреки изчистения си дизайн текстилният сгъваем покрив е подходящ за ежедневна употреба. Заедно с по-късите рамки на стъклата с техните снижени дефлекторни горни панели и по-малки странични стъкла, той придава атлетичен профил на 911 Speedster. Въодушевяващо ниската линия на покрива вече е характерна за исторически дизайни като Porsche 356 Speedster от 1954 г.

Сгъваемият покрив функционира с лекота: централната заключваща кука в рамката на предното стъкло и двете странични части на текстилния покрив се освобождават с едно натискане на бутон. Големият заден капак, изработен от олекотени карбонови влакна, се отключва електрически и се плъзга леко назад, след това се намества ръчно и освобождава пространство за текстилния покрив, който се сгъва в Z-образна форма зад предните седалки. След като покривът се сгъне на мястото си, капакът може отново да бъде затворен с лекота. Покривът се затваря отново по същия начин – само страничните части отляво и отдясно на издатините трябва да бъдат натиснати ръчно в държачите си, докато видимо се фиксират.

Заден спойлер и задна престилка на 911 GT3 Touring

Олекотеният дизайн диктува и други компоненти на Speedster. Композитният преден капак от карбонови влакна – който тежи 2 кг по-малко от този на 911 GT3 – и композитните калници от карбонови влакна произхождат от 911 R. Предната престилка е заимствана от GT3, но предният лип спойлер е напълно нова разработка. Вместо огледалата Talbot, използвани в концептуалния автомобил, производствената версия на новия Speedster е оборудвана с електроуправляеми и отопляеми външни огледала Sport Design. Изтеглящият се аеродинамичен заден спойлер и задната престилка са взети от 911 GT3 Touring за Speedster.

Интериорът се характеризира с черни кожени елементи за страничните подложки и подглавниците на композитните седалки от карбонови влакна тип „корито“, подлакътниците на вратите и скъсения скоростен лост. Централните панели на седалките са тапицирани с перфорирана кожа, а олекотените панели на вратите с черни дръжки за отваряне и мрежи за съхранение на предмети намаляват общото тегло.

Източник: autobild.bg