Дупница отново се превърна в част от световното движение „Безсмъртният полк”

Безсмъртният полк в градската градина в Дупница

Българи и руснаци се включиха в честването на Деня на  победата над хитлерофашизма на 9 май

Парадът на безсмъртния полк в Дупница бе воден от руснаци и български ветерани, които почетоха с венци и цветя паметта на загиналите във Втората световна война пред братската могила и паметната плоча в Градската градина и пред паметника на легендарния партизански командир Васил Демиревски-Жельо.

Първа цветя на братската могила поднесе 95-годишната партизанка и фронтовачка Здравка Христова, сражавала се рамо до рамо с партизанския командир Васил Демиревски-Жельо.

Приветствия отправиха председателката на руския клуб Олга Петрова и на Антифашисткия съюз Маргарита Иванова. Присъстваха шефът на отдел „Образование” при община Дупница Тодор Петков, офицерите от запаса Радослав Радославов, Иван Шопов и др. Шествието тръгна от руския клуб в Дупница на ул. ”Николаевска”, водено от руски граждани, живеещи в Дупница, облечени в автентични военни руски униформи от Втората световна война и развяващи руски и български знамена. В ръцете си носеха портрети на близки роднини, загинали и изчезнали безследно във Втората световна война. Рускинята Елена сподели за нас: „Тези портрети са като икони, защото хиляди молитви са отправяли пред снимките на своите синове руските майки да се завърнат живи от фронта. Днес пред тяхната памет ние се молим да няма война.”

Олга Петрова с членове на руския клуб в униформи от войната 

С инициативата в Дупница бе отбелязан и Денят на Европа, и 74 години от края на Втората световна война.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на жертвите от Втората световна война.