Църквата „Св. Никола“ в Сапарева баня отваря врати след ремонт за 480 000 лв.

  • Владиката Поликарп освети обновения храм: Възкресяваме молитвения дом, показваме, че е жива и действена нашата вяра

  • Енорийският свещеник Димитър Фелибев: Тук е имало тържества, кръщенки, сватби. Целта е да възродим традициите и да направим действащ храм

Средновековният храм „Св. Никола“ в Сапарева баня отваря врати след приключилия ремонт. Намеренията са обновената църква да бъде отворена всекидневно за вярващи и туристи. Тази възможност се разкрива, след като навръх православния празник Св. Николай Летни (в четвъртък) средновековната черква бе осветена.

Кметът Калин Гелев посрещна владиката

Тържествения водосвет отслужи Белоградчишкият епископ и викарий на Софийския митрополит Поликарп. В службата участваха и архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски, енорийският свещеник на Сапарева баня Димитър Фелибев, свещениците Костадин Бошняков, Иван Айдаров, Георги Гелов, Радослав Ваклин. Присъстваха представители на фирмата изпълнител „Нивел строй”, чийто управител е Велко Руйков.

Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи водосвета заедно с архиерейския Георги Паликарски и свещеници от района
Владиката благослови присъстващите

Празникът доведе в черковния двор кмета на общината Калин Гелев, председателя на Общинския съвет Иван Куйов, зам.-кмета Славчо Коларски, общински съветници и служители в администрацията на общината и граждани. Тържеството уважиха и монахините в Ресиловския манастир, намиращ се в планинската община. Храмът е напълно обновен. Сменен е покривът, ремонтирана е фасадата, направен е дренаж, благоустроен и озеленен е дворът, изградена е нова ограда, поставени са камери, със специално покритие са консервирани стенописите.

Отец Димитър Фелибев и инж. Стефан Димитров от фирмата изпълнител

Мащабният ремонт, продължил повече от 1 година, бе извършен по проект на настоятелстото на черквата „Свети Четиридесет мъченици” в Сапарева баня и архиерейското наместничество в Дупница. Средствата – над 480 000 лв., са отпуснати от фонд „Земеделие” по Програмата за развитие на селските райони. „Нашата православна вяра е жива и истинска и действена. И колкото и да бъде хулен нашият народ, той е вярващ и изпълнен с християнски божествени и ангелски добродетели, чрез които се въздигна и възкръсна за нов богослужебен духовен живот това велико светилище на нашата вяра от този регион, посветено на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Вера Пирчова (вдясно) и Валентина Тренева
Любка Мертакчийска приготви чорбата за празника.

Днес почитаме едно  историческо събитие, което се е случило в 1087 г., когато мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец са пренесени от Мала Азия, от град Мир в Лития, тържествено – с молитви, с псалмопение и с големи надежди – в Италия, в град Бари. Пренасянето на светите мощи на св. Николай се утвърди като голям празник, в който всички ние, почитайки отново и отново неговата памет, се насърчаваме според силите и нашите възможности и най-вече според познанията си да подражаваме на този велик Божи угодник и приятел на Господа Иисуса Христа”, каза в проповедта си епископ Поликарп. Владиката благослови всички, присъстващи на откриването, подчерта: „Когато се въздигат от пепелищата православните храмове, тогава показваме, че е жива и действена нашата вяра и че тя ще просъществува и ще пребъде през вековете.

Моменти от службата

И както нашите предци са се трудили да имаме такива благолепни храмове, такива молитвени места, духовни центрове, които ние днес поддържаме достойно, истински и справедливо, така и идните поколения да се радват, че сме запазили, облагородили и възкресявали тези молитвени домове, чрез които да се обновява за духовен живот и нашият народ”. „Всички ние имаме нужда от вяра, имаме нужда от надежда и от любов. Но те няма да бъдат истински, ако не са в името на Господа Иисуса Христа”, посочи още епископ Поликарп. Енорийският свещеник на курорта Димитър Фелибев припомни, че преди ремонта черквата се рушеше и беше в окаяно състояние. „Църквата беше в разруха поне 50 г. Ако след днешния водосвет владиката благослови и сложим антимис, църквата ще бъде действаща и на празници ще има служби. Например в деня на св. Николай или в някоя неделя веднъж в месеца ще се отслужва дори божествена света литургия.

По думите на моите деди черквата не е действаща от поне 50 г. Старият свещеник, Бог да го прости, дядо Вергил, ми е казвал, че по негово време църквата не е била действаща, а паметник на културата. На мен точно това ми е целта – да възродим традициите на нашите деди, да направим действащ храм, да се отслужва в него божествена света литургия, да се кръщават деца, да има сватби. Краеведът Васил Коритаров, който издаде книга за Сапарева баня, много добре описва какво е била църквата за местните хора през 30-те – 40-те години на миналия век. Има и снимки, запазени от Коритаров, от които се вижда, че цяла Сапарева баня се е събирала тук. Тържества, кръщенки, сватби, събори, всичко се е случвало в този храм”, коментира Фелибев. Свещеникът неколкократно посочи, че е изключително доволен от ремонта и обеща, че занапред старателно ще се грижи за храма. „Църквата стана невероятна. Искам да благодаря на фирма „Нивел строй” за невероятното изпълнение на ремонта, въпреки нападките, които тръгнаха още в самото начало. Много трудности имаше, много проблеми, много жалби, но с Божията помощ стигнахме до този резултат. Всичко е направено много добре – покривната конструкция се оправи, има 5 г. гаранция, фасадата, дворът също са обновени”, каза отец Димитър.

Сестрите от Ресиловския манастир

„Отдавна чакаме ремонта на тази църква. Радостта ни е двойна, защото в службата ще участва моят внук – Костадин Георгиев. Той завърши семинарията и сега служи в митрополията, шофьор е на владиката. С нетърпение ги чакаме да пристигнат. Запалихме си свещи. Помолихме се – Господ да ни дава сили и живот, да дава и сполука за България. С пълна вяра се помолихме и за Сапарева баня. Аз съм вярваща”, с насълзени очи сподели 73-годишната Вера Пирчова, която бе дошла с дъщеря си Валентина Тренева. „Всичко е направено прекрасно, но дали ще се опази?”, коментираха присъстващи. За празника бе даден и курбан от агнешко месо. Дарение направил животновъдът Кирил Белчински, а чорбата бе приготвила Любка Мертакчийска.

Църквата „Св. Никола” се намира в центъра на Сапарева баня и е емблематична за планинското градче. Храмът е датиран от 12-и век, но според експерти е построен много по-рано. Църквата е архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.