Бъдеща площадка за складиране на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол” е на път да взриви социалния мир в миньорската община

Площадка за складиране на отпадъци на територията на ТЕЦ “Бобов дол” в Големо село, които да бъдат изгаряни в централата, е на път да предизвика социално напрежение в миньорската община. Опасенията на местното население са, че на площадката ще се стоварват отпадъци за изгаряне, които ще тровят въздуха и околната среда. Около 100 души от намиращите се в непосредствена близост до ТЕЦ „Бобов дол” Големо и Мало село са внесли подписка в общината, в която се обявяват срещу изграждането на площадката. То е свързано с проект на дружеството за смяна на горивото с досегашните въглища. В тази връзка в централата се доставяха отпадъци и биомаса за експериментално изгаряне. ТЕЦ “Бобов дол” има разрешения за изгаряне на RDF (модифицирано гориво, произвеждано от неопасни отпадъци) и изграждането на площадката е следващият етап от реализацията на проекта.

„В община Бобов дол е постъпило искане от ТЕЦ-а за издаване на разрешително за изработване на Подробен устройствен план и направа на площадка на място, което преди време е било на бившето предприятие „Минстрой”, но впоследствие е придобито от ТЕЦ „Бобов дол”. Кметът на общината Елза Величкова е внесла докладна записка до Общинския съвет с предложението, което да се разгледа на априлската сесия на местния парламент. Същевременно в общината е входирана и подписка от граждани срещу изграждането на площадката. Стига се до обсъждане на дневния ред на заседанието в края на април, който не е бил одобрен от всички. Председателят Красимир Чаврагански също не се е съгласил предложението да бъде включено в дневния ред и не е свикал сесията. Така тя се проваля”, обясниха източници от общината, които не искат да бъдат цитирани.

„Управляващите общината, които са от БДЦ, вероятно са притискани от собственика на ТЕЦ-а Христо Ковачки да издадат разрешителното за разработване на ПУП-а и площадката. Така обаче те застават срещу местното население, а идват избори. Не само че сесията се провали, но вече не знаем докъде ще доведе всичко това. Хората са настръхнали”, коментира се в миньорския град.

„Предложението за издаване на разрешително за разработване на ПУП-а и изграждане на площадката вече беше обсъждано и отхвърлено от общинските съветници. Това стана на заседание преди 3-4 месеца и сега отново е внесено, защото от ТЕЦ-а отново са входирали искането си. Кметът Величкова няма право да не внесе докладната записка. Наше право като съветници обаче е да гласуваме. Аз отново няма да подкрепя такова предложение, ако то остане и за предстоящата сесия. Няма да гласувам за дневен ред с тази точка. Сесията вероятно ще бъде в последния четвъртък на месеца, както бе обикновено досега. В момента съм в болнични и не мога да ви отговоря на въпросите, които ми задавате. Ще имам повече информация в понеделник, след като се върна на работа”, каза зам.-председателят на Общинския съвет Елеонора Христова.

„Знам, че ТЕЦ-ът има ново комплексно разрешително за изгаряне на RDF отпадък. Присъствах и на сесията, на която докладната за издаване на разрешително за ПУП за площадката не бе приета. Знам също, че в общината са изпратени подписки на хората от двете села против площадката. Подписката на Големо село е от около 50 души, а в Мало село са се подписали 40. Вие сте тръгнали да питате за мнението на местната власт. МОСВ, държавата е издала ново комплексно разрешително. Какво повече да кажа”, коментира кметът на Големо село Васил Васев.

Кметът Елза Величкова и председателят на Общинския съвет в Бобов дол Красимир Чаврагански не бяха открити за коментар.