Министър Порожанов подаде оставка, Борисов я прие

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов, съобщи правителствената пресслужба.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

Оставката на министър Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Самият премиер обаче съобщи, че причина за отстраняването на Порожанов е това, че заместник-директорът на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова, замесена в скандал около проекти за къщи за гости, все още е на работа, въпреки че е поискал уволнението й още преди две седмици.

“Аз казах, че ще проверявам доста работи, никога не съм бързал да приемем или да настоявам за оставки, докато не се убедя в нещо. Но това, което ускори подаването на оставка, е, че след като ясно и точно се разпореди да бъде отстранена, се оказа, че към днешна дата е на работа. Който иска да си пази някого, аз ясно още на конференцията, ако си спомняте, казах: Компромис не правиме към никого и всеки, който си е позволил да злоупотреби, ще му се вземат парите и ще му се търси наказателна отговорност. Така че данъкоплатецът няма да пострада от тази работа. А тя е и добра превенция за всеки, който мисли да нарушава за в бъдеще”, разясни премиерът пред репортери.
Както се оказа, подалата преди две седмици оставка Иванка Багдатова-Мизова е все още на работа, тъй като не е свиквано заседание на Управителния съвет на ДФЗ, което да гласува освобождаването й. То е отложено по решение на самия Румен Порожанов, който очаквал резултатите от проверката на казуса с реклама на къща за гости, в която е посочен телефонът на Багдатова-Мизова.
Оттеглянето на Порожанов идва след започналите от прокуратурата проверки за злоупотреби в Държавен фонд “Земеделие” и къщите за гости, субсидирани с европари и използвани не по предназначение, а за лични нужди. Нарушенията са от времето, когато Порожанов е бил шеф на фонда.
Миналата седмица Порожанов декларира, че е готов да подаде оставка, ако премиерът му я поиска. Самият Борисов публично каза, че по-скоро вярва на земеделския министър, но би се разделил с него, ако е допуснал нарушения по линия на къщите за гости, а не поради разкритията, че се е сдобил с апартамент през 2004 г. от 240 кв.м за цена от малко над 54 хил. лв.

Румен Порожанов започва стремителната си кариера във финансовото министерство от началник-отдел – стига до служебното министерско кресло в кабинета на Георги Близнашки. Между 1993 г и 2014 г. Порожанов има знакови длъжности не само в публичния сектор. Председател е и на Борда на директорите на “Арсенал”-Казанлък, на УС на “Булгартабак холдинг”, председател на Борда на директорите на проектна компания “Нефтопровод Бургас-Александруполис” и председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Някои от тези постове дават основание неговото пребиваване във властта да бъде неофициално свързвано с ДПС. Два пъти заема поста и на директор на Фонд “Земеделие” – разплащателната агенция, която разпределя милиардите европари за земеделие. Точно като директор на фонда беше пребит пред жилището си през 2011 г. Въпреки че неколкократно земеделци са поставяли въпроса за оставката на Румен Порожанов, министърът на земеделието си тръгва не заради земеделски проблем. Скандалът около злоупотребите с европари за къщите и около имуществената декларация на Порожанов доведоха до освобождаването му от поста.

Източници: БНР и Медиапул