• Зам.-кметът връчи грамота на местния писател и автор на „Етиопска приказка” Владимир Караджов

Шестото книжно изложение „Литера Експо”, което се организира от Асоциация за култура и книжовност и община Благоевград, бе официално открито от зам.-кмета Христина Шопова. Любителите на книгите ще могат да се сдобият с най-добрите заглавия на пазара. Шатрите с най-различна литература са разположени на площад „България”. „Изложението е едно от събитията, което се наложи в културната програма на града. Целта на това събитие винаги е една и съща – да привлечем колкото се може повече хора, деца да четат, да се докоснат до красотата на книгите и буквите.

Каквото се прочете в книгите, винаги остава, а любовта към книгите се възпитава в много ранна детска възраст. Радвам се, че има много деца и съм сигурна, че те ще се сдобият с по една книжка от своите родители. Благодаря на Асоциацията за култура и книжовност, които въпреки трудностите в първите години не се отказаха да са в Благоевград. Тази година фокусът е към българската литература, има с какво да се гордеем, какво да прочетем, ще има много срещи с български автори, възползвайте се от това, което предлага изложението. Сигурна съм, че това събитие винаги ще присъства и занапред в културната програма на община Благоевград”, каза Шопова. Тя не скри емоциите си при награждаването на писателя Владимир Караджов, който е от Благоевград и е автор на „Етиопска приказка”.

 

Книгата, замислена, написана и създадена в Благоевград, е преведена на английски, френски, немски и испански. Продава се в 180 държави на 6 континента и е най-превежданата родна книга за 2018 г. „Няма как да не се вълнувам да наградя от името на кмета д-р Атанас Камбитов един човек, с когото съм имала честта да работя в едно училище, където бяхме учители. Едно момче от Благоевград, което доказа, че може да пише. Връчвам му грамота за принос към развитието на българската литература и култура. Много сме горди с теб, Влади, благодаря ти”, каза още зам.-кметът. Възпитаници от балетна формация „Кроазе“ и вокална група „Мая“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград представиха артистична прогарама вднага след официалното откриване на книжното изложение. То продължава до 18 май. Жители и гости на града ще могат да се срещнат с известни писатели и поети като част от програмата на изложението. Разговор среща с перничанката Здравка Евтимова, чийто разказ „Кръв от къртица” бе включен в американски учебник по литература за 8-и клас, ще се проведе на 16 май. Интересна ще е и срещата на благоевградчани с поетите Добромир Банев и Маргарита Петкова на 17 май от 18,00 часа.  Инициативата е част от стратегията на община Благоевград за развитие и популяризиране на културния живот в града, както и стимулирането на младите хора да четат повече книги.