Цацаров изиска от ДАНС информация за банкови сметки и офшорки на лица на висши публични длъжности

Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация (включително и от финансовото разузнаване) относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица.

Няколко дни след като президентът Радев за пореден път призова властта “да се зарови в офшорки, имоти и фирми на политиците”, главният прокурор Сотир Цацаров изиска от председателя на ДАНС всички данни, с които Агенцията разполага, за скрити сметки и имоти на лица, заемащи висши публични длъжности.

От сканирания вариант на писмото на Сотир Цацаров до Димитър Георгиев става ясно, че информация трябва да бъде предоставена “без забавяне и с максимална конкретика”. А тя е за притежавани от представителите на властта недекларирани банкови сметки в чужбина, недекларирани недвижими имоти и/или друго имущество на значителна  стойност. Иска се и информация за участие в търговски дружества в чужбина, включително офшорни компании, без това да е декларирано по съответния законов ред, както и за извършени с недекларирани средства разходи и инвестиции в чужбина. В писмото се уточнява, че проверката за лицата от категорията “заемащи публични длъжности” е лично на тях, но и за свързани с тях или техни подставени лица.

Целта на изисканата информация е да се прецени дали има основания за намеса на държавното обвинение. Това е поредната мегапроверка, която инициира главният прокурор през последните два месеца, след “Апартаментгейт” и къщи за гости с европейско финансиране. /БНР