Кристалина Георгиева може да наследи Юнкер

Българката се очертава като силен претендент

Лидерите на Европейския съюз обсъждат възможността да направят главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева следващия председател на Европейската комисия, предаде „Блумбърг“, позовавайки се на двама души, запознати с дискусиите. Все още не е ясно кой ще наследи Жан-Клод Юнкер.

Позицията е една от трите най-важни, които трябва да бъдат заети през следващите месеци, наред с тази на гуверньора на Европейската централна банка и председателя на Европейския съвет. След като правителствата започнаха консултации, за да запълнят позициите, лидерите са обсъдили потенциални имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица.

Кристалина Георгиева се очертава като силен претендент за ролята на председател на ЕК. Процесът ще се ускори, след като минат изборите за Европейски парламент следващата седмица. Лидерите ще започнат да отсяват кандидатите на друга среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел.

В текста не се посочва как е изникнала идеята и защо изведнъж бившият еврокомисар се оказа конкурент на водещите кандидати на двете основни сили в Европейския парламент – Манфред Вебер и Франс Тимерманс. Зад тях стоят Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти. Българката е бивш зам.-председател на комисията и знае как работи тази институция, което е голям плюс в „кандидатурата“ й. Ако бъде избрана, тя ще стане първата жена на тази позиция.