“Ради, Павчо и Антов” съсипаха рисунки на 7000 г. в пещерата Магура

Вандали са съсипали част от праисторическите рисунки в пещерата Магура в Северозападна България. Върху рисунките на праисторическите хора отпреди 7000 години вече има надпис “Ради, Павчо, 2019 Антов”. За случая се разбра от публикувана снимка във фейсбук.
Пещерата се намира в близост до Рабишкото езеро и Белоградчишките скали. Тя е обявена за национална културна ценност през 1965 г. Преди четири години експертите на ЮНЕСКО огледаха праисторическите рисунки за включване в списъка на световното историческо наследство.
Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепна тор (гуано). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана. Рисунките датират от различни епохи – епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха, се казва в официалния сайт на пещерата.
Най-ранните са датирани на 7000 години. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит в пещерата, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.
Рисунките в пещерата се смятат за най-ценните шедьоври на първобитното изкуство на Балканите. Те са повече от 700 на брой.
Дълги години залата с рисунките беше затворена и не се допускаха посетители. След настояване от местните власти бе взето решение залата да бъде отворена. Ради, Павчо и Антов показаха, че това е било грешка.
Още миналата година обаче учени предупредиха, че въпреки огромната си значимост галерията със скалните рисунки остава без адекватна защита и стратегия за опазване.
През октомври м.г. мемориалният комплекс в японския град Хирошима стана жертва на вандализъм от двама сценични работници от българската национална опера. Тогава те надраскаха с черен спрей с надпис “Локо София” на ограда в комплекса, което шокира японците. Последва признание, извинение и уволнение.
В началото на тази година български екскурзовод показа снимка с надпис “Локо 2019” точно до входа на Хеопсовата пирамида./mediapool.bg/

 

Това не е първият такъв случай в пещерата, разказа пред БТВ директорът на музея в Белоградчик

 

Вандалските драсканици са в галерията с праисторическите рисунки, които са датирани от 5 и 4 хилядолетие преди Христа. За щастие древните артефакти не са засегнати.

Не може обаче да се докаже кой е извършителят, тъй като в пещерата няма камери. Междувременно надписът е заличен в опит да бъдат премахнати последствията от хулиганската проява. „Тези надписи не са дълбоки, издраскани са на повърхността. С една гъба могат да бъдат заличени. Праисторическите рисунки не са засегнати, макар че са в близост до тях. Проблемът е в контрола. Всеки, след като мине групата с екскурзовода, може да остане в тази галерия и да ги манипулира”, смята Андрей Шурелов, който е публикувал снимката с вандалските надписи в социалните мрежи. „Апелирам към хората да пазят културното наследство на България”, каза Крумов.