Mercedes SL 500: класика на деня

Mercedes SL 500 от Серия R 129 е сред най-добрите модели на марката със звезда за всички времена. Рафинирана техника, непреходен дизайн, мускулест V8 двигател – това е нашата класика на деня!

Преди 30 години серията SL R 129 има своята премиера на автосалона в Женева. С луксозните роудстър-модели Mercedes създава една успешна история, като преди всичко Mercedes SL 500 се счита за един от най-добрите автомобили със звезда на капака за всички времена! Рафинираната техника, непреходният дизайн и мощният 5-литров V8 агрегат превръщат ултимативния символ на статус на 90-те години първоначално в бестселър на серията, но и в една от най-желаните германски класики. Общо Mercedes произвеждат около 205 000 екземпляра от серия R 129, като 80 000 от тях имат обозначението 500 на задницата си.

Техниката на появилия се през 1989 г. на пазара SL впечатлява – както тогава, така и сега. Докато към момента на премиерата електрически регулиращите се интегрални седалки, автоматично появяващата се клетка срещу преобръщане (0,3 секунди) или системата от адаптивни амортисьори ADS (настройва окачването към съответния начин на шофиране) са световни новости, една екстра в R 129 е въодушевяваща и до днес през 2019 г.: Серийният твърд покрив се отваря автоматично, като след натискане на бутон освобождава хидравличния покрив от плат. Ако отново натиснете този бутон, то алуминиевият твърд покрив отново се свързва с каросерията. Освен с техническите иновации, в началото на 90-те години SL прави впечатление и със своя дизайн. Бруно Сако получава през 1990 г. наградата Car Design Award за своя шедьовър. Безупречен, внушителен, характерен – тежащият почти 2 тона луксозен Benz е непреходен модел, който привлича погледите и на когото възрастта не му личи.

Мощен 5-литров V8 двигател за осъзнаващите значението на мощността

Вследствие на голямото си тегло петото поколение на SL не се управлява като типичен спортен автомобил, като освен това се чувства по-добре на улицата със лъскавите заведения, отколкото на пистата. Мускулестият 5-литров V8 с 326 к.с. (от година на производство 1992; 320 к.с.) придава на SL 500 качества на всестранен талант, като ускорява Mercedes за спиращите дъха 6,2 секунди до темпо 100 секунди. Докато в долния диапазон на оборотомера 4-степенната автоматична трансмисия придава усещане за тромавост, от около 4000 оборота V8 моторът си изиграва чудесно козовете, придвижвайки чудесно роудстъра.

Максималната скорост е ограничена на 250 км/ч. AUTO BILD препоръчва SL 500 за осъзнаващите значението на мощността, а като употребяван моделът се предлага на цени от 40 000 лв. Ако ви се струва евтино, то по-добре обърнете внимание. Междувременно навършилият 30 години мощен SL не е автомобил за тънки сметки. Поддръжката е скъпа, както и ремонтите. Не трябва да забравяте също така и разходите за гориво. Средната стойност на разхода е около 16 л/100 км – при спокойно каране.

Източник: autobild.bg