1,8 години условна присъда за бившия шеф на Криминална полиция-Кюстендил за причинена смърт на пътя

Захари Захариев (вляво) със съпругата си и адвоката
  • “Не сме съгласни с присъдата. Той е убиец на моя син. Ще обжалваме”, каза майката на починалия Росен Любенов – Теменужка

  • “Безкрайно съжалявам” бяха думите на Захари Захариев в съдебната зала

 

1 година и 8 месеца условна присъда за причинена смърт на пътя от страна на вече бившия шеф на Криминална полиция-Кюстендил Захари Захариев. Това постанови Окръжен съд-Кюстендил в съкратено следствие под председателството на Йоланда Цекова за това, че на 13 март 2018 година около 06,00 часа в село Невестино, на републикански път, движейки се в посока от Дупница към Кюстендил, Захариев е нарушил две от правилата за движение по пътищата.

По време на съдебното заседание стана ясно, че Захариев е навлязъл в насрещната лента, без да има право на това, като отделно от това е превишил разрешената максимална скорост от 50 на 93 км/ч.

Вследствие на тези две нарушения е възникнало ПТП, при което причинява смъртта на 45-годишния Росен Любенов, който умира на 25 март 2018 година в болница „Пирогов” вследствие на челния удар. Първоначалното определено наказание от съда бе 2,6 години лишаване от свобода, но то се редуцира на 1,8 години. Изпълнението на наказанието се отлага с изпитателен срок от 3 години. Подсъдимият беше лишен да управлява моторно превозно средство за срок от 1,6 години.

Близките на починалия

Присъдата може да бъде обжалвана в срок от 15 дни пред Софийския апелативен съд. След заседанието майката на Росен – Теменужка, и близките на загиналия, сред които съпругата му Милена и двете дъщери, бяха категорични, че ще обжалват присъдата, защото не са съгласни с нея. “Не сме съгласни с присъдата, която произнесе съдът. Абсолютно не сме съгласни с това нещо. Не може служител на МВР, който прави голямо нарушение, да бъде наказан така. Убива сина ми и да бъде условно осъден. Нарушението е толкова ясно, че няма накъде. Прав участък, няма движение друго. Влиза в платното на сина ми с бясна скорост и го убива. Той е убиец на моя син”, каза Теменужка Стоянова.

50-годишният Захари Захариев отказа коментар пред медиите. “Безкрайно съжалявам”, каза в съдебната зала той. На делото той бе придружаван от своята съпруга и своя син.

Прокуратурата все още не е решила дали ще обжалва постановената присъда.

„Присъдата е изцяло съобразена със закона. На този етап ще преценим в 15-дневния срок дали ще протестираме постановената присъда. Тъй като, пак казвам, при процедурата на съкратено следствие присъдата е изцяло съобразена със закона”, каза прокурорът от Софийската окръжна прокуратура Наталия Николова.

Преди произнасяне на присъдата в залата съкратено следствие поиска именно Захари Захариев. Неговият адвокат в пледоарията си поиска оправдателна присъда, изтъквайки, че е оказал първа помощ на пострадалия, помогнал е при неговото транспортиране до болницата, всеки ден лично е идвал в лечебното заведение, интересувал се е от състоянието му и е помогнал с каквото може, както и чистото му съдебно минало.

Майката на Росен – Теменужка (вляво), и съпругата Милена

Адвокатът на близките на Росен Любенов, както и прокуратурата поискаха от съда Захари Захариев да бъде признат за виновен.

Захариев е в системата на МВР от 20 години, като е заемал различни ръководни длъжности – началник на РУ-Кюстендил, началник на Криминална полиция към ОДМВР. Към момента той все още работи в полицията в Кюстендил като оперативен работник. „Срещу Захариев има образувано дисциплинарно производство, което се водеше от колегите в Благоевград. То е приключило, предстои изслушване и след това министърът ще вземе решение дали Захариев ще остане на работа, или ще бъде освободен“, обявиха още от ОДМВР-Кюстендил.