250 туристи от Кюстендил, Трън и Сърбия качиха първенеца на Милевската планина

На връх Милевец - висок 1733 м
  • Природата в района е приказна, но хората просто ги няма. Тръгнали са си, каза Силвия Михова

 

Над 250 човека от България и Сърбия се включиха в организираното от туристическо дружество „Осогово“-Кюстендил и Трънското туристическо дружество изкачване на връх Милевец. Той е първенец на граничната Милевска планина в община Трекляно. Висок е 1733 м и е разположен на самата граница между България и Сърбия.

С прехода до връх Милевец участниците отбелязаха и Световния ден на интензивното ходене. В центъра на село Трекляно, преди началото на прехода, бе разиграна томбола, като участниците получиха атрактивни награди, подсигурени от Министерството на младежта и спорта и община Кюстендил.

Най-великото творение на Асен Джокин е чешмата току под вр. Милевец с дървения заслон до нея.

„Времето беше чудесно, видимостта също, което позволи на хората да видят уникалната красота на Краището“, споделиха туристите. “Началото на прехода започна от село Метохия – странно място с още по-странно име. Селото съществува още от Средновековието, а самото име подсказва, че в землището му е имало метох – клон на Милевския манастир, който днес се намира в Сърбия. Мястото изглежда така, както е изглеждало и преди сто години. Природата в района е приказна, но хората просто ги няма. Тръгнали са си. Първата ни цел е село Побиен камик. Няма постоянни жители. С този регион завинаги е свързал името си Асен Джокин от Побиен камък. Той сам със свои средства прави четири чешми и подобрява една.

 

Най-великото творение на Асен Джокин е чешмата току под вр. Милевец с дървения заслон до нея. След фотопауза се отправяме към крайната ни точка – връх Милевец. Изкачването е сериозно, но някак си сред тази красота почти не се усеща. С развети знамена и приповдигнато настроение направихме стотици снимки от върха”, разказа секретарят на ТД “Осогово” Силвия Михова и добави, че и на това позабравено място извиха българско хоро.