Цацаров нареди проверка на твърдения за надплатени партийни субсидии за 6,5 млн. лв.

Сотир Цацаров

Прокуратурата ще проверява партийните субсидии за 2018 година. По разпореждане на обвинител номер едно Сотир Цацаров Върховната административна прокуратура ще установява дали са платени 6,5 милиона лева повече на партиите.

Информацията за надплатените милиони на партиите, имащи право да получават пари от бюджета, дойде от екипа на „Шоуто на Слави“. Оттам са изчислили, че вместо по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, както казва Законът за политическите партии, влезлите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева. Това се получавало, защото към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия са били добавени и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, гласовете за независимите кандидати за депутати и на онези, гласували с опцията „Не подкрепям никого“. От информацията, получена по ЗДОИ, става ясно, че през 2018 година формациите, представени в парламента, плюс една, невлязла в НС, но преминала еднопроцентовата бариера, са получили общо 38,648 млн. лева вместо 32,128 млн. лева.

Сега главният прокурор иска от административните прокурори да установят нарушена ли е била законовата схема за разпределение на субсидиите, като за целите на проверката ще се изиска информация от Министерството на финансите, от Централната избирателна комисия и от Сметната палата. Краен срок не е посочен.

Преди да стане известно за прокурорския интерес към партийните субсидии, но след „Шоуто на Слави“ от понеделник, премиерът Бойко Борисов заяви, че партията му е готова да участват в разговори за намаляване на партийните субсидии, а извънпарламентарни формации призоваха за незабавна прокурорска намеса.

В коментар за проверката финансовият министър Владислав Горанов беше цитиран да казва, че разминаването в левовата равностойност на един глас идва от „несъвършенство в законодателството“.

С това обаче не е съгласна омбудсманът Мая Манолова, която твърди, че процедурата е ясна. Освен че подкрепи прокурорската проверка, тя се обърна и към депутатите:

„Парламентарен контрол за действията на изпълнителната власт по прилагането на закона. В случая да се зададат съответните въпроси и на финансовия министър. На тях той е длъжен да даде съответен отговор. Все пак днес е сряда, не е четвъртък или петък, когато се очакват провокации, но се надявам в основата на тези данни да не стои именно финансовият министър с неговите действия“./bnr.bg/