Силите за специални операции на България и Гърция проведоха съвместна подготовка на летище Чешнегирово

Силите за специални операции на България и Гърция проведоха специална 10-дневна подготовка на летище Чешнегирово край Пловдив. По време на заключителния етап българските и гръцките военнослужещи демонстрираха стрелкови умения и способности при изпълнение на задачи за неутрализиране на терористи в сграда с използване на взривен метод за проникване. Те показаха как се извършва първа медицинска помощ на ранен, както и блокиране и задържане на превозно средство чрез щурмови вертолет и щурмова група за специални операции.
Демонстрациите наблюдаваха началникът на отбраната на Гърция ген. Христос Христодулу и началникът на обраната на Българската армия ген. Андрей Боцев, висши офицери и представители на местната власт.
Бях свидетел на последната фаза на това учение, което има много дълги традиции и се развива в продължение на години, каза след демонстрациите ген. Христодулу. Според него въоръжените сили и на двете страни са дали много добър пример за това как се работи съвместно и как се зареждат помежду си с енергия и как се стремят да повишават нивото на постигнатата съвместимост помежду си. Нашият стремеж е да работим все по-упорито и да работим за все по-високо ниво на оперативна съвместимост, подчерта гръцкият генерал.
Началникът на отбраната на БА ген. Боцев благодари на гръцкия си колеги за това, че е в България и заедно са изгледали демонстрациите на двете военни формирования. Според него след всяко съвместно учение двете нации показват все по-добра съвместимост както на оперативно, така и на тактическо ниво. Ген. Боцев припомни, че на българската група по специални операции предстои сертификация за участие в мероприятия на НАТО.
Двустранните отношение между българските и гръцките въоръжени сили бе тема на разговора между началниците на отбрана на двете страни. По думите на ген. Боцев били са обсъдени възможностите за надграждане на добрата основа, която има до момента за оперативна съвместимост не само със Специалните сили, но и с останалите видове въоръжени сили. Целта ни е да повишим съвместната подготовка. Обединихме се около идеята към съвместните подготовки да разширим в международни учения с участията и на други наши съседни държави, каза още ген. Боцев. Единствената ни цел по думите на началника на отбраната е да има мир на Балканите./ БТА