Багер прегази 79-годишна жена в Дупница

Инцидентът е станал при отрязаното дърво.
  • Пенсионерката Надежда Коларска е починала на място

  •  Багеристът е с отрицателна проба за алкохол, машината е работила по рехабилитацията на тротоара

  • Съседите настояват районът около бившата Транспортна болница да бъде обезопасен, докато текат ремонтните дейности

79-годишната Надежда Коларска от Дупница почина на място, след като бе прегазена от багер. Трагичният инцидент се случи вчера около 12,30 часа в района на бившата Транспортна болница в града.

Петното кръв на мястото на трагедията

Според официалната версия на полицията възрастната жена се е била навела зад багера да събира клонки от наскоро отрязаното дърво при ремонт на тротоара. Багеристът не я е видял, докато е давал на заден ход, и я е блъснал. В момента там текат ремонтни дейности по проекта „Интегриран градски транспорт”. „Възрастната жена е събирала клони и се е намирала зад машината, която е работила по рехабилитацията на тротоара и отстраняване на бордюрите. При движение на заден ход жената е била блъсната и е починала на място. Водачът е тестван за употреба на алкохол и резултатът е отрицателен. Образувано е досъдебно производство по случая, уведомен е дежурен прокурор”, заяви пред „Вяра” говорителят на ОД на МВР-Кюстендил Катя Табачка.
Продавачка в един от близките магазини първа е чула ужасяващия звук от инцидента и е повикала екип на Бърза помощ.

Съседите на 79-годишната жена – Анка и Христо

„Бях с клиенти в магазина и изведнъж чух страшно стенание. Първоначално си помислих, че се откъртва някакво дърво или дънер. Погледнах и видях, че жената вече е под машината. Веднага се обадих на Бърза помощ. Още треперя от видяното. Ходих да ми баят и ми разтвориха захар във вода. Потресена съм от случилото се”, разказа жената.
Потърсихме и съседите на починалата пенсионерка. Те я описват като лъчезарна и приветлива жена. Пенсионирала се е като касиерка в местна банка и от години живее сама. Мъжът й и нейната дъщеря са починали, а зет й живее в Монтана. Има внучка в Германия и внук, който е банков служител в София. Той дори е бил при нея преди ден, след което си е заминал за столицата. Очакваха го да си дойде в родния град всеки момент, след като е осведомен за нелепата смърт на баба му.

Къщата на Надежда Коларска
Пред дома на починалата жена и съседните къщи е паркиран голям товарен камион.

„Интересно ми е защо се говори, че жената е събирала клони от дървото. Тя се отопляваше на нафтова печка преди години, а сега е с климатик. Не мисля, че й трябват съчки. Според мен е била тръгнала за вестник, както прави всеки понеделник и четвъртък. Живея наблизо и откакто се работи в района, е много трудно да се придвижваме. Вижте този огромен камион, който е паркиран пред къщата на жената. Тук е толкова оживено, наблизо се намират голяма болница, детска градина и училище от 1. до 12. клас, както и най-големият хипермаркет в града. Почти денонощно минават коли. Сега, като прибавим и тежките машини, които са паркирани тук и работят по цял ден, става много, много опасно. Наложително е да се вземат мерки, чрез които точното място да бъде по-добре обезопасено. Да, сложени са знаци за ремонт, но не са точно тук. Апелирам да се вземат повече мерки. Дори тези бордюри за тротоарите не бяха със сигнализираща линия. Сега виждам, че такава е сложена, но дали не е поставена след инцидента?”, афектирана коментира случилото се съседка на починалата жена.
Други съседи на Надежда Коларска – Анка и Христо, също бяха категорични, че мястото трябва да бъде по-добре обезопасено.


„Ние нямаме кола, но други съседи не могат да си изкарат автомобилите от гаражите, защото пред тях са паркирани строителните машини. Не сме видели как са я блъснали, чухме сирените на линейката и тогава излязохме да видим какво става. Утре това може да се случи на нас, на някой минувач или на някое детенце от детската градина или училището. Държим да бъдат взети мерки”, казаха пред „Вяра” Анка и Христо.