Фестивалът „Мир на Балканите” стартира в Дупница

Моменти от откриването на фестивала.

Международният фолклорен фестивал „Мир на Балканите” стартира в Дупница в неделя вечерта. По традиция на площада бе представена композиция. Прозвучаха химните на Европа и страната ни, а танцьорите развяха българския трикольор и знамената на държавите, изпратили свои представители на фестивала. Танцьори изнесоха на сцената и фестивалното знаме.

„Всяка година успяваме да ви представим различни танцови групи от целия свят, които носят посланието за мир между народите. Това е единственият фестивал по рода си в Югозападна България, който съвместно с община Дупница реализираме успешно вече 18 години”, отбеляза водещата при откриването. Подчертано бе, че фестивалът придобива все по-голяма популярност в целия свят и формациите, желаещите да се включат в изявите, всяка година се увеличават.

През годините фестивалът е получил признанието на много организации, но за нас най-важното и най-голямото признание е на вас, публиката, подчертаха организаторите.

created by dji camera

Както писахме, тази година във фолклорната фиеста участват състави от България, Босна, Гърция, Грузия, Македония,  Румъния и Полша. Освен в Дупница концерти ще има и в гр. Бобов дол. Концертите ще започват в 19 часа, като последният е на 28 май. Припомняме, че фестивалът се организира от Сдружение „ФТА Дупница-2000”, с председател хореографът Воин Войнов, и община Дупница, със съдействието на Министерството на културата.


Фестивалът е ежегоден, в последните години е под егидата на НК на ЮНЕСКО за България и Министерството на културата.