Малко гласоподаватели и в Механото в Дупница

Към 14 часа в бившия механотехникум имаше малко избиратели.
  • Бившият стъклар Славчо Тасков: Не съм доволен, животът е много, много скъп

  • Строителят Иван: Нямаме нищо европейско. Всичко е отчаяно в България, с наведена глава, кой каквото знае, си прави

  • Христо Христов: Трябва да се промени тая България

 

Очаквано евроизборите не провокираха и интереса на гласуващите в ПГ „Акад. С. П. Корольов” (Механотo) в Дупница. Това е едно от местата в града с най-много секции, разположено в район със смесено население – българи и роми.

Славчо Тасков
Иван Иванов

Механото си спечели славата на едно от местата, където предизборният алъш-вериш върви най-добре. В годините основните политически сили се замеряха с жалби, че около Механото едните или другите купуват гласове – главно ромски. Било директно с пари, с кебапчета и кюфтета от намиращите се до училището заведения за скара. Свидетели сме били на струпване на роми в последните минути преди края на изборния ден, дошли да гласуват, „подсетени” от политици, наредени на опашки и изпълнили коридорите до краен предел. Вчера след обяд в бившия механотехникум беше спокойно. През по-голямата част от времето в секциите стояха само хората от комисиите. До 14 часа във втора секция например бяха гласували едва 100 от имащите право на вот 720 души. Част от секциите в Механото бяха останали с по-малко представители в комисиите. „С намален състав сме. В нашата втора секция отсъства един от членовете, както и в седма. В четвърта секция няма зам.-председател и секретар. Обадихме се в РИК-Кюстендил още сутринта, в 7 часа. Казаха ни, че ще работим с намален брой хора, поне нашата секция”, каза председателката на 2-ра секция, която не пожела да се представи.

Сашка Христова и Христо Христов

За какво гласувахте, бе един от въпросите към избиратели, с които се срещаме в двора на училището.

„Гласувам за по-добро време ли, как да го кажа. Искам да е по-хубаво. Не съм доволен въобще. Не съм доволен, защото животът е много, много скъп. Всичко е скъпо”, казва 67-годишният Славчо Тасков, пенсионер, бивш стъклар.

„Гласувах за промяна. Писна ми вече от тия… Едни и същи политици. Трябва да се сменят, да застанат други хора, да видим те как ще управляват. Всички политици трябва да са като Валери Симеонов. Аз съм националист, патриот. Тук по нищо не усещам, че съм в Европа. Живял съм 5 години в Германия, България няма нищо общо с Германия. Нищо общо нямаме. Нямаме културата, нямаме възпитанието, нямаме нищо, нищо европейско. Всичко е отчаяно в България, с наведена глава, кой каквото знае, си прави, безработица, няма закони”, каза млад мъж, представил се като Иван Иванов и собственик на малка строителна фирма.

„Гласувах. Искам промяна”, лаконична бе Сашка Христова.

„Трябва да се промени тая България, да се промени народът, да се променят депутати, министри, всички да се променят, към добро да върви България. Европа нищо не може да ни помогне, докато тук не се оправим, в България”, смята Христо Христов.

„Гласувах за по-добър живот, мила, много по-добър да е животът. Искам да сме по-спокойни, по-… Нямаме работа. Аз съм пенсионерка, работила съм в „Тютюнева”-та  (бившето предприятие „Тютюнева промишленост” на „Булгартабак”, бел. авт.), сортировачка на лентите, ама за младите няма работа. Едно дете имам, безработна е, малко внуче гледам”, каза Теменужка Василева.