(Обновена) Издирваният за убийстовото в Костенец Стоян Зайков се е самоубил след престрелка

Стоян Зайков

Заподозреният за двойното убийство в Костенец Стоян Зайков е намерен в района на Долна баня. Имало е престрелка, Зайков е стрелял по служител на Гранична полициа. След това се е самоубил. Няма пострадали служители на МВР. Стоян Зайков беше в неизвестност от 9 май, когато беше открито тялото на бившата му приятелка, от която има дете. На 16 май пък полицията откри и тяло на мъж, който живеел в непосредствена близост до дома на Зайков. По данни на МВР мъжът е бил убит с ловна пушка, а освен съсед, е и братовчед на издирвания. Мъжът дори е бил сред разпитваните след изчезването на Зайков.

Вчера стана ясно, че полицията е открила нови следи от издирвания за двете убийства в града.

Служителите на реда установили, че между 20 и 24 май Зайков се укривал в три вили край село Света Петка. В тях беглецът от закона нощувал, хранил се и се къпал. По данни на полицията за последно Зайков е бил забелязан в ягодарници между Костенец и село Света Петка.

Маринов: Зайков вероятно се е самоубил, никой от колегите не го е прострелял

Знаете, че от 20 дена се издирва заподозрян за двойно убийство. Бяха установени къщи, от които е взимал храна. На база анализ предприехме действие за отвличане на внимание. Беше засечен в тази местност. Заложени са били и фотокапани. В операцията са използвали всички технически средства и методи на работа на органите на реда. По думите му е бил извършен огромен обем от работа. При опит да бъде задържан, Зайков е открил стрелба, на която е отвърнато по-скоро предупредително. Това заяви министър Младен Маринов пред NOVA на извънреден брифинг след развръзката по случая със Стоян Зайков, който бе обвинен в две умишлени убийства и се издирваше. Колегите са чули изстрел, вероятно Зайков се е самоубил. В момента чакаме да дойдат следователи и от прокуратурата за оглед, вече сме под тяхната юрисдикция. Доволен съм, че никой от колегите не пострада. Гражданите също могат да си отдъхнат. Изстрелите, които колегите са произвели, не са били срещу него, никой от тях не го е ранил”, категоричен е министърът. Няма данни някой да е помагал на Стоян Зайков, добави още Младен Маринов.

 

 

 

 

 

 

Източник: nova.bg