Полиция и жандармерия ще охраняват черешовата продукция в Кюстендилско

Полиция и жандармерия ще охраняват черешовата продукция в Кюстендилско.

Специализирана охранителна и превантивна операция по охрана на земеделската продукция започва в Кюстендилско от 1 юни.

До пика на кампанията по прибирането на черешите охраната ще се поеме от служители на ОДМВР – Кюстендил, поетапно ще се включват и служители на РДГП – Кюстендил, и служители на дирекция „Жандармерия“ на МВР.

“Предвижда се по време на операцията да се осъществяват обходи и в по-малките населени места, където обработваемите площи са по-малко, но присъствието на полиция ще предотврати посегателства и ще пресече опити за извършване на битови престъпления”, съобщиха от ОДМВР-Кюстендил.

И тази година при осъществяването на охранителната операция маршрутите на екипите ще бъдат съгласувани с местната власт. Поетапно ще бъдат увеличавани екипите в районите с черешови насаждения, пунктовете за изкупуване на реколта, пунктовете за наемане на работна ръка.

Традиционно общинската власт издава заповед за правилата, при които се наемат работници по прибирането на реколтата, както и правилата за извозването им от земеделските масиви и работното време в масивите и на пунктовете за изкупуване на черешите. Специализираната охранителна и превантивна операция ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта.