Комисар Деян Моллов разпознал Стоян Зайков около завод в Долна баня, беглецът стрелял по него

Комисар Деян Моллов
  • Стоян се е самопрострелял в гърдите с пушка самоделка, 12-и калибър

Комисар Деян Моллов е директор на Регионалната дирекция на Гранична полиция – Елхово. Още в светлата част на 29 май той обхожда района на акумулаторния завод до Долна баня. До него е колегата му граничен полицай. Те виждат силует, приближават се и издават заповед лицето да се легитимира, но то не се подчинява на разпореждането. Комисар Моллов бил достатъчно близо до него и разпознал издирвания за двойното убийство в Костенец Стоян Зайков. Убиецът открил стрелба по тях. С риск за живота си двамата полицаи тръгнали да го преследват и отговорили на изстрелите с предупредителна стрелба. В напрегнатата ситуация нервите на Зайков не издържали, нежелаейки да бъде заловен, той се самопрострелял. Часове по-късно от МВР съобщиха, че Зайков се е самопрострелял с пушка самоделка, 12-и калибър. Силите на реда не използват оръжие с такъв калибър. Разследването на мястото на инцидента е продължило цяла нощ.

Стоян Зайков

Стоян Зайков е извършител на първото убийство в Костенец на 9 срещу 10 май. Това заяви на извънреден брифинг тази сутрин директорът на ОД на МВР-София комисар Николай Спасов. “Това, което мога да кажа със сигурност, е, че за първото убийство в Костенец на 9 срещу 10 май е извършител и е повдигнато обвинение на Стоян Зайков.
Спасов допълни, че сигналът за местоположението на издирвания не е подаден от граждани. Открит е бил благодарение на работата на служителите на реда. “От анализа, който направиха колегите от психоинститута към МВР, се установи, че той се е придвижвал. На ден е изминавал по около 20 км.

Спрямо Зайков не е употребявано оръжие и не е употребена физическа сила, раната му е в гърдите. Към момента нямаме данни за негови помощници”, обясни още Николай Спасов и допълни, че в момента случаят се разследва от следствието и Окръжната прокуратура в София.
Стоян Зайков беше в неизвестност от 9 май, когато беше открито тялото на бившата му приятелка, от която има дете. На 16 май полицията откри и тяло на мъж, който живеел в непосредствена близост до дома на Зайков. По данни на МВР мъжът е бил убит с ловна пушка, а освен съсед е и братовчед на издирвания. Мъжът дори е бил сред разпитваните след изчезването на Зайков.