Банско започва кампания за опазване на околната среда и разделно събиране на отпадъци

Общината плаща 1 млн. лв. екотакси годишно, за м.г. са събрани 10 тона зелен отпадък

 

Община Банско да се превърне в лидер в рециклирането и компостирането на отпадъци. Това е намерението на кмета Георги Икономов, който заяви, че идеята е амбициозна, но напълно осъществима. „Ще се опитаме да го постигнем чрез интегрирана комуникационна кампания и годишна програма с активности”, каза градоначалникът по време на общественото обсъждане, проведено с потенциалните партньори – представители на туристическия сектор, директори на училища.
Кметът на Банско Георги Икономов съобщи, че през миналата година са събрали около 10 тона зелен отпадък. По думите му всяко разделно събиране – било на зелен отпадък, пластмаса, стъкло или хартия, би намалило този отпадък, като респективно намалява и неговата такса за депониране. Оттам насетне остават повече пари, които да се използват за чистота и залесяване. „Важно е да се знае, че малка община като нашата плаща 1 милион лева годишно за екотакси за депониране на отпадъци и намаляването им само с 10% ще освободи 100 000 лв. обществени средства за вложения в озеленяване и облагородяване на средата.
Вярвам, че ще направим Банско пример за отговорно отношение към природата и бъдещето”, допълни Икономов. Според него трябва да се подобри самото събиране на боклука, неговото разделяне. Това трябва да бъде съпроводено с една много широка комуникационна и информационна кампания, и то не еднократна, а постоянна. „Разработили сме такава в рамките на 1 година първоначално. Сега даваме старт на тази кампания. Ще стартираме и с раздаването на зелените чували с информационно писмо към поне 1200 домакинства и 50 търговски обекта – хотелиери и ресторантьори“, отбеляза още кметът на Банско.