Съседите на Сълза Христова: 11 г. търпяхме зулумите им, крайно време беше да се махнат

Сълза Христова
  • Домоуправителят Валери Кашукеев: Всеки месец празнуват рождени дни, по два пъти в месец – имени

 

“11 години търпяхме Сълза Христова. Крайно време беше да освободи апартамента”. Така живеещи в блок 5 на ул. „Прогона” 45 в Дупница коментираха освобождаването на общинското жилище, в което Сълза и 15-годишният й син Роналдо са живели 11 години. Тези от съседите, които бяха пред блока, когато вчера служители от общината дойдоха за изземването на апартамента, се възмущаваха от вече бившата наемателка на общинското жилище и сина й.

Брат на Сълза й помогна да изнесе багажа си.

Повечето от тях обаче не пожелаха да кажат имената си и да бъдат снимани от репортер на „Вяра”. Във вторник сутринта служители от община Дупница махнаха лентите с печатите, поставени на 31 май (петък), и Сълза, мъж, който се представи за неин брат, и синът й изнесоха багажа, но не споделиха къде ще го закарат. Пред представител на “Вяра” една от общинските служителки обясни, че допълнително ще бъде определен ден, в който апартаментът ще бъде отново отворен, за да може бившите наематели да изнесат и мебелите си. „Ние сме хора и когато с нас се разговаря човешки, можем да го разберем. Ще им бъде отворено и ще си вземат и останалия багаж”, каза служителката.

„Спирам да купувам в. „Вяра”. Вие защитавате Сълза. Нека да си тръгне по живо, по здраво. Който иска, да я вземе в дома си. Имам дете на 12 г. Знаете ли какво е някой да свири и тропа, да вдига шум посред нощ. Сега дъщеря ми ще може да спи спокойно”, каза съседът от 8-ия етаж, чийто апартамент се намира точно над жилището, което ползваха Сълза и непълнолетният й син. Мъжът, който не пожела да се представи, а дори се опита да изключи диктофона, за да не бъде записван, подчерта, че познава Сълза от 40 г. „Аз съм от Слатино. Тя е израснала в Слатино. Помагал съм им, но заради тях се принудих да си сложа камера до входа на апартамента. Приятелите им идват тук и пикаят по общите помещения във входа. Не искам да ми пикаят пред вратата, затова монтирах камера. Дал съм куп пари за тоя апартамент, плащам си и данъците, и водата, монтирал съм си водомер, с пломба, с всичко и искам да живея спокойно, а не някой да ме тормози. Живея в апартамента, който е над нейния. От терасата ми се виждат шкафовете, които изпочупиха при сбирки. Питайте полицията за жалбата от 3 срещу 4 май тая година. Аз ги виках. 3 пъти се обаждах в 5,20 часа сутринта, от тел. 112 ми заявиха: „Идете да подадете жалба”, разказа съседът.

„Валери Кашукеев се казвам, домоуправител съм на вход „А”. Живея на 8-ия етаж. Няма спане. Рождени дни – всеки месец, имени дни – по два пъти в месец. Синът й почна в последно време да се събира с приятели. Те са малолетни, тука правиха зулуми, една вечер беше през цялата нощ. 11 години я търпим. Какви зулуми – песни, танци по цяла нощ. Използват асансьора за тоалетна, по таблото са пикали нейните приятели, компанията”, каза домоуправителят.

Служители от общината и съседи от блока

„Приятелите на Роналдо идваха да се бият със съседа Йордан, който живее до нас, защото им направи забележка да не хвърлят боклуци. Бяха пияни. Мъжът ми излиза да помага. Там има жена с бебе. Цяла вечер тропаха. Накрая мъжът ми отиде и им каза: ”Или се махайте, или ще изкарам бухалката”. И оттам някакво момче казва: „Ти знаеш ли кой е баща ми?! Той е в полицията”. Ние му казахме, че не ни интересува баща му, интересува ни да се махнат. Приятелите на Роналдо ни казаха, че щели да ни запалят. Непрекъснато е това, защо говорят, че било един път. Това е нагло. Много, много, много, не само един път. Блокът е на ТЕЦ-а, тук има хора, които работят в ТЕЦ-а на нощни смени, как да отидат на работа после тия хора?”, коментира жена, която се представи като Ганка.

Сълза Христова показа, че в апартамента й няма водомер.

„През 2017 г. съм пускал лично до кмета жалба за нейните деяния. Принудих се да подавам жалба заради тези сбирки, тези срещи, тези музики, тези… по цяла нощ, дето се правят. Милион пъти й е правено забележки. Отговорът е бил: „Малко сме се напили, малко сме се напили”, намеси се отново домоуправителят Валери Кашукеев.

Съседът от апартамента на 8-ия етаж показа, че е осигурил  водомер за жилището си.

„Аз живея на 6-ия в съседния вход и се чува по-малко, когато вдигат шум. Подписала съм се в подписка, защото хвърляше много боклук. Хвърля го от прозореца и от терасата. После всичките от блока слизаме и чистиме. Съседите коментират за музиката и шума, който се вдига от тях”, сподели възрастна жена, която отказа да съобщи името си.

Сълза Христова показа, че в апартамента й няма водомер.

„Отдавна трябваше да се махне тази жена. Заради нея не се заключва задният вход, защото ще разбият. Напият се по никое време и до 5 часа сутринта е: „Иху-иху!”, намеси се друга комшийка, която също отказа да се представи. Тя обясни, че  Христова отказала да даде пари за ключове за входните врати. „Заради нея задният вход е отворен, няма ключ. Ние всички си имаме ключ от входа, но тя няма и как ще влезе, като разбие. Тя отказа да даде пари, когато блокът събира за ключове за входните врати. Сълза казва неверни неща във вестника. Виждате сега брат й как се заканва. Тук не може да се спи от тях. Аз съм на третия етаж, те са на 7-ия, но се чува в целия блок. Това е нещо страшно. И не са само инцидентни случаи. Чашата преля. Веднъж се викаше в 5 часа сутринта пред блока. От виковете се събудих. Някакви от групата на Роналдо се заканваха нещо на комшията от 8-ия етаж, говореха цинизми. Аз даже не искам да ги кажа. Проблеми имаха и хората от 6-ия етаж в нейния вход, които имат малко бебе. То не можеше да спи. Групата на Роналдо ходиха да заплашват човека”, обясни жена от съседния вход, която беше изключително негативно настроена към бившите си комшии.

В блока коментираха още, че те имат водомери на жилищата си, за разлика от Сълза. Тя продължава да е озадачена от сметката от над 600 лв. за вода. „Заварила съм апартамента без водомер и сега няма такъв”, каза Христова.

Говорихме и с класната ръководителка на Роналдо Христов в Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии (бившето Тютюнево). На въпроса какъв ученик е Роналдо, Милена Мантаркова отговори: „Роналдо не е проблемен ученик. Не отсъства често, само напоследък, защото имаше здравословни проблеми. Като успех е на средно ниво. Има какво да се желае като дисциплина. Лигави се като повечето деца на неговата възраст, но не е агресивен”.

По думите на комшиите вратата на задния вход на блока не се заключва заради Сълза и сина й.

След доста уговорки вчера от община Дупница ни изпратиха и копие от подписката от съседите срещу Сълза Христова, която е била входирана в общинската администрация.

Равносметката е едно дете, останало без покрив. Една майка, изправена пред много сериозни проблеми. Затова проследихме случая, опитахме да бъдем полезни в разрешаването на конфликта.

Бившите съседи на Христова се обръщат с гръб към обектива, повечето от тях не казаха и имената си.

Посветихме няколко публикации на поредната житейска драма, единствено водени от разбирането, че човещината трябва да е на първо място и от принципа „Направи добро и го хвърли в морето”. Продължаваме да си задаваме въпроса каква и колко навременна е ролята на институциите, за да не се стига до драстични неразбории и скандали. Иначе остава човекът, човекът с неговата субективност и съдба. Кой колко е виновен – отговорите и гледните точки са много.