Най-голямото дупнишко село Крайници събра хиляди земляци  на традиционния си събор

На събор в село Крайници

Организатор на традиционния общоселски събор е кметицата на дупнишкото село Марияна Димитрова. Тя сподели: „Вече 30 години продължава традицията на събора в село Крайници, на който се събират бивши и настоящи жители на селото. Поканили сме жителите и гостите на селото, ръководството на община Дупница и кметовете на селата да се веселят с нас на събора”.

Кметицата на село Крайници Марияна Димитрова на събора

Съборът започна с музикални изпълнения на сцена в центъра на селото и продължи в събота с участието на „Македонски ритми” от Благоевград, децата от местната детска градина „Христо Ботев” и младежки и детски танцови школи.

Сладоледаджията бате Сашо от Дупница също бе на събора.
Председателката на читалището в село Крайници Гергана Славкова с танцьорката Габриела Биволева

Бабите от Крайници не можеха да се нарадват на децата танцьори, които с хората си разтърсиха мегдана на селото. Дамянка Чаприна и Благуна Дойчинова много харесаха танцьорите на танцов състав „Божи дар”. „Браво на децата, напълниха ни сърцата” – похвали ги баба Благуна Дойчинова.

Младежки танцови състави радваха жителите на село Крайници.
Изпълнения на танцов състав „Божи дар”

 

На събора в село Крайници дойде със сина си Явор и съпругата си Гери балановският кмет Явор Митов. Гости на Крайници бяха и кметиците на Яхиново и Червен брег – Софка Скоклева и Силвия Тодорова.

Балановският кмет Явор Митов със съпругата си Гери и сина си Явор на събора
Сашко Наков дойде с компанията си на събор и се черпиха по бира и кебапчета.

Много търговци наредиха сергиите си на събора. Любимият сладоледаджия на децата от Дупница бате Сашо също дойде с много сладолед на събора. Автомонтьорът от Дупница Илчо Попов-Комара също се весели на събора в Крайници, след като оправи жилото на мотор на приятел. Много от гостите седнаха удобно в местните заведения по центъра да похапнат кюфтета и кебапчета и да се почерпят по биричка.