Долна баня празнува 45 години като град, раздадени са 3500 броя купони за празничния обяд

По стара традиция на големия християнски празник Възнесение Господне жителите на Долна баня и техните гости отбелязват празника на града с голям събор в историческата местност Свети Спас в подножието на Рила планина в едноименното село. А тази година за всички празникът е и юбилеен – навършват се 45 години от обявяването на Долна баня за град.

Празничното настроение вече от няколко дни е завладяло рилския град. Почистена и освежена бе главната улица “Търговска”, както и улица “Рилско шосе”, която води към новото село Свети Спас. Подновена бе хоризонталната маркировка на централния площад и пешеходните пътеки, освежени бяха бордюрите на главното шосе и белосани стволовете на дърветата, на електрическите стълбове вече се веят флаговете на България, на Европейския съюз и на Долна баня. С ново цветно лого от букви на кирилица ще посрещне празника Долна баня на двата входа откъм град Костенец и Самоков.

Окосена бе голямата поляна в историческата местност Свети Спас и бе почистен и освежен районът на събора.

По традиция празникът започва рано сутринта с тържествена църковна служба в манастирския храм “Възнесение Господне”.

Тази година ритуалът ще бъде по-тържествен и по-паметен, тъй като наскоро завърши първият етап от възстановяването на манастира по проект на Програмата за развитие на селските райони. Направени са две нови подпорни стени, нова входна врата, манастирската църква “Възнесение Господне” е външно и вътрешно реновирана, изографисан е олтарът, манастирският храм има нов иконостас и царски престол, възстановен е и гробът на епископ Нектарий и на последния защитник на манастирската света обител – войводата деспот Янул Черньо. Изпълнител на обекта е фирмата “Булплан Инвест” от Кюстендил.

Предстоящият втори етап от възстановяването на историческия манастир “Свети Спас” предвижда изграждане на камбанария и изграждане на южното крило на светата обител. В него ще има спални помещения, кухня и столова, заседателна зала и учебни помещения, манастирска библиотека и музейна сбирка, а отвън ще бъдат изградени различни спортни площадки.

В 8 часа енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и свещеници от Ихтиманска духовна околия и София ще отслужат тържествен водосвет и ще бъде извършено обновление на манастирския храм, след което ще бъде отслужена света божествена литургия и лития около църквата по случай храмовия й празник. Ще бъдат осветени и новите икони, както и новият кръст, в чест на прежде починалите монаси, йеромонаси, свещеници, дякони и архиереи, служили в манастирската обител и погинали за вяра, род и чест българска от турските набези по време на робството от Констанция и селата Венетица, Юрта и Койчовец, дали по-късно началото на днешна Долна баня.

В чест на празника в манастирската градина домакини и гости ще засадят облагородените дървета на Аврам, Давид и Яков.

Официалната част на събора ще започне в 10,30 часа на откритата естрада с традиционното приветствено слово на кмета на община Долна баня Владимир Джамбазов към своите съграждани и гостите на празника. За доброто настроение на хилядното множество и традиционните многокатови спасовденски хора в този ден ще се погрижи младата народна певица Валерия Момчилова.

Безплатен автобусен транспорт ще могат да ползват долнобанци и техните гости, осигурен от общината, след 8,30 часа през интервал от половин час от града до селото, а обратно след 12,30 часа пак през половин час ще има автобусен транспорт.

Отново по традиция празничен обяд ще има с вкусна скара за долнобанци, като са раздадени 3500 броя купони за храна.

Празничното настроение от подножието на Рила ще се пренесе вечерта на централния площад в рилския град, където от 19,30 часа за доброто настроение на всички пък ще се погрижи със своите песни славеят на Родопите Николай Славеев.

Красива тържествена заря ще озари рилско небе в късната юнска вечер и така ще завърши по традиция празникът на Долна баня.