Районният съд в Трън ще отбележи 140-годишнина

Районният съд в Трън ще отбележи тържествено 140 години от създаването си на 7 юни, съобщиха от институцията. Той е най-старият съд в региона на Окръжен съд-Перник.
Създаден е през 1879 г. като Окръжен съд, в чийто район са влизали Трънска, Брезнишка и Царибродска околия и е разглеждал като втора инстанция актовете на мировите съдии. Трънският съд е бил едно от най-големите съдилища в пределите на Княжество България. По силата на Ньойския договор от 1919 г. селата от Клисурска, Одърновска и Звонска община, общо 17 преминали в Сърбохърватското кралство. В този тежък момент трънската общественост се обявява срещу закриването на Окръжния съд, тъй като той се явил не само съдебна институция, но и обединителен център на местната власт, която не прекъсва връзките с хората от Западните покрайнини.
Сега съдът обслужва гражданите на община Трън, населяващи общинския център Трън и 51 села. По случай юбилея е подредена специална изложба. За попълването й дарители са предоставили снимкови материали. От съда възнамеряват да предоставят експозицията на фонда на Общинския исторически музей. Община Трън е издала брошури с историята на Районния съд.