Благодатни череши продават в Бобошевско

Жепейката Бойка Ранова от село Усойка с вкусната си Черна Усойчица

Идвайте, братушки, в Бобошево на череши само за 1,50 килограма, реват усойчани, Рилският чудотворец ни опази черешите от сланата и са неговата благодат.

Черната ми Усойчица са нарекли в село Усойка известния сорт череши бигаро бюрла, побългарен от усойчани.

Това сподели бившата жепейка Бойка Ранова, готова цял вагон череши да натовари на гарата за Русия, стига да ги вземат руснаците.

Голяма е реколтата на череши в селата  Усойка и Блажиево, стопаните се жалят, че няма изкупвачи и пункт за изкупуване на черешите.

Семейство Христо и Теменужка Евтимови с хрупкавата си ранна череша

Тонове череши в Бобошевско ще изгният на полето, няма кой да ги изкупи. Къде е държавата и защо не ни помага, къде е премиерът, къде е президентът, има ли някой с власт в тази държава да ни помогне, се питат обезверени собственици на черешарници и с горчилка приемат факта, че тонове елитни сортове череши са обречени да изгният.

Собственичката на 10 дка с череши от село Усойка Бойка Ранова, пенсионерка, бивша жепейка, предлагаше по лев и петдесет на сергия на дупнишкия пазар няколко касетки от черната си Усойчица. И тя се питаше защо нито кметове, нито държава се интересуват и не помагат. Поне изкупвателен пункт да имаше, кахъреше се жената. Грехота е при тази неплодна година, златен плод да гние в земята. А дечица, бременни жени и възрастни хора в околните градове и страната да жалеят за череши, категорична е старата жепейка.

Цяла торба с черна Усойчица си купи дупничанинът Лазаров

Миналата година на Усойка имаше пункт за изкупуване на череши, тази година защо няма – нареждаше Бойка Ранова. И други собственици на черешарници в  селата Усойка, Блажиево и Бобошево са на моето дередже. В бобовдолските села слана попари всички дървета, но в Бобошевско се молихме на свети Иван Рилски и ги опази.

Бойкотът на ЕС, обявен за Русия, първо умори нас, българите.

Защо Европа ни изгони най-големия пазар на череши – руснаците? С пенсии по двеста лева народът ни е осъден на смърт – вайкаше се леля Бойка.

До сергията на леля Бойка семейство Теменужка и Христо Евтимови предлагаха по 2,50 лв. за кг хрупкава ранна розова череша (която съседката им Бойка нарича хрупковица) от овощната си градина над „Байкал”. Теменужка сподели, че дълги години със съпруга си Христо са имали разсадник с овошки и са си направнили черешова градина.

Дупничанинът пенсионер Лазаров реши да подкрепи и продавачката от Усойка Бойка, и семейство Евтимови от Дупница и купи няколко килограма от черната Усойчица и няколко килограма от дупнишкото семейство продавачи на череши Евтимови.