Жителите на Баланово посрещат Спасовден подобаващо

По-възрастните жени се бяха заели с рязането на зеленчуците за курбана.
  • Десетина казана с курбан ще бъдат раздадени днес, а в събота ще се състои традиционният селски събор

  • Баба Мария Къртева: Това са истински щастливи мигове за всички нас

Жителите на Баланово направиха голяма организация за празника на селото – Спасовден. Хора от всякаква възраст бяха запретнали ръкави вчера следобед, за да може да посрещнат празничния ден подобаващо.

Мъжете и по-младите жени разфасоваха месото.

Местните се бяха събрали в двора на църквата „Св. Никола” и с много настроение и усмивки приготвяха продуктите за курбана. Възрастните жени се бяха заели с рязането на зеленчуците, докато по-младите от тях заедно с мъжете разфасоваха месото за осветената гозба. По думите им днес ще бъдат раздадени около десетина казана с курбан. Раздаването на ястието ще започне в 14 часа в двора на храма, който е един от най-старите в региона. Красивата църква е създадена през 1843 г., а зад олтара може да се види уникална двойно вплетена дърворезба.

Църквата „Св. Никола” е построена през 1843 г.

Според балановци такова произведение на изкуството може да се види само в техния храм и в Рилския манастир.
За събота е насрочен и традиционният селски събор. Организаторите от кметството и църковното настоятелство са се погрижили да има богата концертна програма с фолклорни състави от целия регион, различни атракции и забавления за млади и стари.
Баба Мария от селото също бе в празнично настроение в навечерието на Спасовден.
„Аз съм на 88 години и 9 месеца. Прекарала съм целия си живот в с. Баланово. Сега съм пенсионерка, иначе съм садила тютюн дълги години, работила съм и в местността Бинека. Тук ми е много хубаво, толкова ми е спокойно.

Уникалната двойно вплетена дърворезба

Всяка година правим този курбан за здраве и късмет. Самия събор го правим в събота, когато дойдат и наши роднини, които живеят на други места. Хора от Дупница, Бобов дол и съседните села също идват в почивния ден. Събираме се стари и млади, играем хоро, пийваме и хапваме. Това са истински щастливи мигове за всички нас”, каза пред „Вяра” Мария Къртева.