С изложба почетоха юбилея от рождението на д-р Борис Проевски в Благоевград

  • Той е доброволец в двете балкански войни и лекар на Южния фронт в Първата световна война

 

Юбилеят от рождението на бележития гражданин на Горна Джумая д-р Борис Проевски беше отбелязан с историко-етнографска изложба в залите на Историческия музей, създадена с партньорството на Държавен архив – Благоевград.
Изложбата представя приноса на д-р Проевски за града и службата му на отечеството. Той е доброволец в двете балкански войни и лекар на Южния фронт в Първата световна война, в мирните години е лекар-учител в Горноджумайската бивша Солунска гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, председателства Македоно-одринското опълченско дружество в града, Дружеството за защита на децата и Ловното дружество, подпредседател е на читалище „Съгласие“. Доктор Проевски е с принос към здравеопазването и благоустройството на града, инициатор е за построяването на Ловния дом и на първата лятна училищна почивна база в м. Картала в Рила планина.
Изложбата беше открита от директора на Регионален исторически музей – Благоевград д-р Кирил Алексиев, а директорът на ДА – Благоевград Любима Петрова и уредникът д-р Биляна Карадакова представиха богатия житейски път на д-р Проевски.
В откриването на изложбата участваха председателят на Ловно-рибарско дружество „Сокол 1911“  Иван Василев, който подчерта уважението на членовете на дружеството към делото на своя ръководител, г-н Марин Митов, директор на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, бивша Солунска, която е родна и за семейство Проевски, учители, ученици, граждани и гости на Благоевград.
Изложбата представя част от историческите ценности, съхранявани в архива и в музея, които отразяват широката обществена дейност на д-р Проевски – царските отличия за храброст на фронта, грамота от Червения кръст за заслуги, лични вещи, документи, снимки и кореспонденция.