(ВИДЕО) Общината помага на семейството с поразената от мълния къща в Самоков

Община Самоков ще подпомогне ликвидирането на последствията от мълнията, която порази къща в града. Това съобщи кметът Владимир Георгиев. Вследствие на паднала мълния изгоря покривната конструкция на къщата.

Той обясни, че веднага се е срещнал с пострадалото семейство: „Казах им, че ще помогнем да възстановят изгорялата покривна конструкция. Община Самоков има перо в бюджета, с което се подпомагат хора, пострадали при бедствие, така че още на тази сесия ще се предложи отпускането на средства за възстановяване на щетите”, уточни градоначалникът.

60% от покрива на къща в Самоков е унищожен, след като тя беше ударена от мълния. 4 цистерни с вода са изсипали от пожарната, за да потушат огъня. В дома живеят брат и сестра пенсионери. „Миех съдовете на мивката и в един момент чух ужасно силен трясък. Дойде изведнъж – нямаше изгледи за буря. Видях, че таванът гори и извикахме пожарната”, каза жената. „За мен това е лош късмет. Не са верни предположенията, че е заради металната капандура. Наоколо има и други високи къщи”, добави брат й Иван Бондов пред „Нова”.

Почти във всички домове наоколо има изгорели електроуреди. Най-близкият гръмоотвод бил върху блока срещу пострадалата къща – на 50 метра. По думите на засегнатите масова практика било околните къщи да нямат гръмоотводи. „Говорих с хората да пуснат молби до общината и Общинският съвет ще отпусне средства за възстановяването на имота. Предполагам, че и доста хора ще се отзоват. Можем да осигурим и дървен материал”, каза още кметът на Самоков Владимир Георгиев.

 

Вчера, в следствие на паднала мълния, изгоря покривната конструкция на къща в Самоков. Общината също ще подпомогне ликвидирането на последствията от бедствието.

Publisert av Владимир Георгиев – кмет на община Самоков Onsdag 5. juni 2019