„Рила ни гледа” събра над 1000 изпълнители от цяла България и Северна Македония на парка в Дупница

„Рила ни гледа” събра голям брой зрители.
  • „R club” (Кюстендил) спечели наградата за най-атрактивна група, а 5-годишната им представителка Мария – грамота за най-малък участник

„R club” (Кюстендил) спечели наградата за най-атрактивна група по време на фестивала на българските обработени народни хора „Рила ни гледа”, който се проведе за десета поредна година в Дупница. С първата си изява на сцената кюстендилци спечелиха журито и публиката, демонстрирайки радостта от танца и състезателния си характер. Най-малката им представителка – петгодишната Мария, пък взе грамота за най-малък участник на целия фестивал. Групата от Кюстендил получи и грамота за отличното си представяне на фестивала.

За призьорите имаше различни награди.
Гостите от Северна Македония

В него се включиха над 40 певчески и танцови състава с около 1000 изпълнители от цяла България и Северна Македония. Сред официалните гости бяха заместник-кметът Крум Милев и председателят на местния парламент Емил Гущеров, който подари на директора на фестивала Дилиана Диканска и икона на св. Иван Рилски.
За първи път във фестивала се включиха и училищата по изкуствата в страната. Друг нов момент в „Рила ни гледа” бяха и паричните награди за победителите, които се прибавят към предметните.

Кюстендилският „R club” с наградите

Председател на журито беше проф. Даниела Дженева, а в него влязоха още Мариан Василев и гл.ас. Димо Енев. Вокалните групи пък бяха оценявани от проф. Сава Димитров, Димитър Христов и Ева Владимирова.

Участници и публика извиха голямо хоро.

Зрителите и участниците имаха възможност да разгледат и Улицата на занаятите, която беше аранжирана по алеите на парка. Откриването започна още в 10 часа сутринта с децата от школата по български народни танци, които представиха шопска ръченица. Малко по-късно на сцената излязоха и танцьорите от Представителен танцов състав „Зора”. Изненадата за всички гости и зрители бе постановката „Тракийска хубост”, която бе представена за първи път. Неин хореограф е директорът на фестивала Дилиана Диканска.

Дилиана Диканска получи икона на св. Иван Рилски от председателя на ОбС-Дупница Емил Гущеров.

„Мисля, че самият фестивал вече се издига, развива, обогатява и може да се каже, че показваме багрите на българския фолклор в автентичния, обработения и в новаторския си вид”, каза пред „Вяра” Дилиана Диканска.

„Рила ни гледа” – поглед от дрон

В неделния ден гостите на фестивала направиха поход до Седемте рилски езера, посетиха Гейзера в Сапарева баня и се разходиха по екопътеката до Овчарченския водопад. За чуждестранните групи е организирана екскурзия до Рилския манастир и Стобските пирамиди.

Улицата на занаятите

„Рила ни гледа” се организира от община Дупница и НЧ „Зора 1858” под егидата на кмета Методи Чимев и е член на CIOFF – Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО.