Футболната легенда Емил Костадинов и техническият директор на „Ботев“ (Пловдив) Асен Караславов, които са част от първия випуск на специалност „Спорт“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“, успешно издържаха държавния практически изпит. Двамата национали, обучаващи се за треньори по футбол, бяха изпитани от тричленна комисия с председател доц. д-р Стефан Капралов, който е и ръководител на катедра „Спорт“ към Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт. Държавният практически изпит се проведе в село Рилци, където Костадинов и Караславов проведоха открита тренировка с деца и юноши от школата на ОФК „Пирин“. Съветът, който Емил Костадинов и Асен Караславов дадоха на бъдещите футболисти, бе да тренират повече, за да бъдат успешни на терена.

Интересът към специалност „Спорт“ и тази година е огромен. Все повече известни спортисти избират да се обучават в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Европейската шампионка по борба Биляна Дудова, олимпийската медалистка Елица Янкова, треньорът на „Черно море” Илиян Илиев, футболистът на „Ботев“ (Пловдив) Лъчезар Балтанов, футболистът  на „Славия“ Георги Петков са само част от изявените български спортисти, които се обучават в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Подготовката на студентите, обучаващи се за треньори по футбол, се осъществява с подкрепата на община Благоевград и ОФК „Пирин“.