Директорът на ФК „Перун” Марин Златков: Футболистите от Кресна ще станат хит в ЮЗ трета лига

Футболистите от „Перун” (Кресна)
Феновете са на върха на щастието от постижението на отбора.

Марин Златков е роден на 13 май 1970 година. Първите си стъпки във футбола прави при учителя в местното училище в Кресна Георги Веселинов, а в ДЮШ на „Перун” – при Янко Въчков. Една година тренира в школата на „Беласица” (Петрич), като негов треньор е Илия Карадалиев. Завръща се отново в „Перун” (Кресна), къса менискус и принудително прекратява временно спортната дейност. След завършване на военната служба остава на щатна работа в местното военно поделение, като отблизо следи военнослужещите футболисти, като осигурява тяхното присъствие на тренировки и официални срещи с местния мъжки тим. От 2005 г. е на работа във ФК „Перун”, където е и домакин, и треньор на децата, а по-късно – на юношеските състави. В представителния тим на „Перун” работи заедно с треньорите Вальо Станков, Красимир Трайков, Пламен Мицански и Иво Тренчев. Отборът на „Перун” влиза за четвърти път в историята си в трета лига на българското първенство. След като приключи и практическия изпит за придобиване на лиценз С, Марин Златков даде интервю за в. „Вяра”.

-Г-н Златков, с какви цели започнахте настоящото първенство в 4-та лига? Кога усетихте, че ще влезете в ЮЗ трета лига?

– Започнахме с настроение първенството. Решихме ръководство, треньори и футболисти да станем едно цяло и това беше водещо за успехите, които постигнахме. След като в края на есенния дял на първенството бяхме първи, кметът на общината ни Николай Георгиев видя ентусиазма ни и се обърна с лице по всички въпроси, което допълнително ни окуражи. Той заедно с най-верните привърженици на отбора ни придружаваха, независимо къде играехме. Съвсем справедливо финиширахме първи, защото през цялото първенство допуснахме само една загуба в град Гоце Делчев срещу местния „Пирин”.
– Вие ли бяхте най-достойният отбор за първото място в групата и как се справихте с конкуренцията в лицето на съседите „Малеш” (Микрево), игралия дори и в „А” група отбор на „Пирин” (Гоце Делчев) и този на „Места” (Хаджидимово) – бивш член на трета лига?
– Цялото си внимание насочихме върху нормалния тренировъчен цикъл. Момчетата, независимо че са работещи, правеха всичко възможно да бъдат редовни и се раздаваха докрай на терена. В същия момент конкурентите ни правеха фатални грешки, което беше в наша полза. С две думи – това, което си обещавахме, го превръщахме в реалност или там, където има силен колектив, идват успехите.
– Кои фирми и хора помогнаха най-много и с какво за влизането на „Перун” в трета лига?
– През цялото време бяхме подкрепяни от работещите в Англия Николай Андреев и Пенчо Панчев. Тези хора ни подпомагаха и финансово, осигурявайки средства и за придвижването на феновете, закупуваха екипировка, топки. Не на последно място, разбира се, стои кметът на общината Николай Георгиев. Той беше твърдо зад нас и без него нямаше как да се стигне до този успех, който постигнахме. Все пак градът ни е малък, но се справихме по блестящ начин в сравнение с отбори от далеч по-големи общини от нашата.
– Наясно ли сте вече какъв треньорски щаб ви е необходим, с какъв лиценз трябва да бъде треньорът, финансовото обезпечавате и всичко друго необходимо, осигуряващо нормалното участие на отбора в трета лига?
– Всичко ни е ясно. Работим усилено по въпросите. Все още няма да афишираме какво се прави. Водим преговори с няколко треньори. Със сигурност ще остане гръбнакът на отбора и тези момчета, които изнесоха тежестта по време на първенството и най-вече в мачовете баражи, ще облекат фланелката на тима, участник вече в трета лига. Най-късно до 24 юни ще има яснота кой ще е новият наставник, новите футболисти, броят на контролните срещи и противниците. По отношение на финансовата обезпеченост работим заедно с кмета, като се предвижда да има и спонсори.
– Оптимист ли сте за бъдещето на „Перун”?
– Категорично да. С този кмет и невероятните ни фенове очаквам и местните бизнесмени да развържат кесиите си и да помогнат на отбора на „Перун”, защото той е на всички, живеещи на територията на общината.