Трако-римска колесница от 2.-3. век, намираща се в музея.

Музейната работилница за деца на Регионален исторически музей – Кюстендил през юни представя нова тема – „Антично изкуство: коли и декорации“. Тя предлага изработване на декоративни апликации към трако-римски колесници и конска сбруя от глина по оригинални находки, експонирани в археологическата зала на музея.

Темата за представяне на античното изкуство чрез коли и декорации е вдъхновена от изложената в музейното пространство трако-римска колесница от 2.-3. в., която е почти напълно реставрирана като конструкция благодарение на откритите в по-голяма степен метални части. Тя е от вида четириколка, използвана за пренос на товари. Досега на територията на античния град Пауталия и неговия регион са открити над 40 на брой коли. Наред с тях са открити и множество декорации към тях, както и апликации към конската сбруя. Те са част от тракийското изкуство и култура.

Музейната работилница „Антично изкуство: коли и декорации“ е част от новата образователна програма на музея „Култура и изкуство в древността“. Тя се разработва в рамките на проект „Децата и музея. Културното наследство през призмата на детските ръце“, финансиран от Министерството на културата, който е насочен към надграждане на образователната среда в музея за осъществяване на музейно възпитание. Заниманията ще се проведат на открито, в двора на музея, на 19, 20 и 21 юни 2019 г. от 14,00 до 18,00 ч.