Бяла пяна покри река Струма

Гъста бяла пяна покри река Струма в Перник. Снимки от странната гледка перничани масово публикуваха в интернет пространството. Хората с притеснение се питаха каква е тази пяна и откъде е дошла. „Пак има теч, дано не покрият случая, контролните органи много добре знаят откъде идва тази гадост…

Това е безотговорното отношение към природата на някои от близките фирми. И за съжаление най-вероятно ще си остане безнаказано, както обикновено става в нашата държавица”, са само малка част от коментарите на перничани.

РИОСВ-Перник се зае с проверка на сигнала за замърсяване на река Струма. Сигналът е за пяна в коритото на река Струма в участъка от моста на кв. „Мошино” в Перник по течението на реката към центъра на града. Извършена е незабавна проверка, като е обходено коритото на реката в пет участъка – от центъра на града срещу течението на реката до кв. „Мошино”. Локализирано е мястото на заустване на замърсени води – бетонов колектор на левия бряг на реката, който е заустен след моста на кв. „Мошино”. При проверката е установено, че от колектора изтича вода с бяла пяна. Пяната е по повърхността на водите в определен участък – от моста на кв. „Мошино” до моста срещу бензиностанция „Шел“ в Перник.

Не е установена миризма на химикали или гнилостни процеси във всички проверени участъци, нито наличие на умряла риба, казаха от екоинспекцията. По искане на РИОСВ-Перник ИАОС-София е взела водни проби за извършване на последващ лабораторен анализ. Резултатите ще бъдат обявени допълнително. Освен на зеления телефон на екоинспекцията, жителите на района са подали сигнала и на тел. 112, както и на дежурния телефон на Общинския съвет за сигурност на община Перник.