Традиционни български рецепти за кисело мляко представят в Трън на 29 юни

  • Тази година посетителите на фестивала ще може да наблюдават под микроскоп как изглежда Lactobacillus Bulgaricus

В края на този месец град Трън кани гости за Празник на киселото мляко. В центъра на близкото до Трън село Студен извор е роден д-р Стамен Григоров – откривателят на млечно-киселата бактерия Lactobacillus Bulgaricus, която има заслуга за отличителния вкус на българското кисело мляко. Днес в родната къща на откривателя се намира Музеят на киселото мляко, който е притегателен център за туристите не само през въпросния празник. Самото събитие е в последната събота на юни (29-и).

В последните години Трънският край става все по-привлекателно място за туристи – разказа в ефира на Радио София Ирена Иванова. Тя е новият председател на фондацията „Д-р Стамен Григоров“, създадена през 1996 г. от наследниците на откривателя с цел популяризиране дейността му. „Тук има прекрасна природа и много места, които могат да бъдат посетени. Регионът опитва да се запази като екологично чист. Подходящо е за съботно-неделни маршрути, а така също и за еднодневни разходки и почивки”, каза тя.

На празника на 29 юни ще бъдат представени традиционни български рецепти за кисело мляко, за сирена, кашкавали и други млечни продукти. Фестивалът е създаден през 2007 г. и имаше известно прекъсване.
Възстановен е през миналото лято (2018). Отличава се със своята автентичност. Тази година посетителите ще бъдат изненадани с шатра на науката, където под микроскоп ще може да се види как изглежда Lactobacillus Bulgaricus. Ще има и шатра на занаятите, в която ще се покаже традиционната на този край керамика. Сред участниците са и фермери от съседните райони, а така също и от Сърбия.