Убитата кафява мечка в Рила – четвърти случай за последните няколко седмици

Убитата мечка,  снимка БТВ

Убитата кафява мечка край самоковското село Радуил в Рила е застреляна от бракониери, смятат местните хора. „Още на 4 юни в същия район, на същото място, към 8,30-9,00 вечерта има сигнал за бракониерство. Сигналът е подаден от служители на парковата охрана на парк „Рила”. Спират един автомобил с двама човека вътре, с ловна карабина. Докато пристигнат представители на управата на парка, джипът бяга”, посочи Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно горско предприятие пред Nova.

В местността има множество фотокапани, които ежедневно снимат мечки и други животни до хранилките. На мястото на разстрела обаче камера няма. Затова тялото на мечката било открито едва във вторник. Това се е случило на територията на дивечовъден участък „Боровец”. Той е отдаден на концесия на частна фирма.

Веднага след сигнала експерти са изпратени на мястото. Огледът продължил три часа. Оказва се, че животното е било младо – на около 4-5 години. Тежало не повече от 100 кг. Убито е с един изстрел в сърцето. Освен входната и изходната рана от куршума, тялото на мечката е непокътнато. Не е правен опит за вземане на трофей. Разследващите предполагат, че след фаталния изстрел животното е успяло да измине няколко метра, а бракониерите са избягали. Ветеринарите, извършили аутопсията, са убедени, че мечката е убита с особена прецизност и умисъл. По случая работи прокуратурата. Ако извършителят бъде открит и признат за виновен, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 20 000 лева.

„Това е четвърти случай на убита мечка за последните няколко седмици”, разкри пред БТВ Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие в БАН. „Бракониерството се оказа една порочна практика, която към момента няма никаква наказуемост. Единият случай е от село Кладница. Малко мече се беше покатерило на дърво в двор. Хора твърдят, че малко преди това са чули изстрели. Тоест майката най-вероятно е убита. В другия случай беше намерена кожа на мече в землището на село Батак. Третият случай, за който знаем, е за малки мечета в Смолянско. Те са били без майка и най-вероятно тя също е убита. Докато държавата няма воля да се справи с проблема, той ще стои”, обясни още той. По думите му най-много отстреляни мечки има на териториите, стопанисвани от ловните дружинки, където контролът е най-занижен. След това са частните ловни стопанства, където също много трудно се упражнява контрол. „В Европа мечката най-често се отстрелва законно с квота, където популацията е стабилна. Там няма бракониерство”, каза още Владимир Тодоров.