Песента “Ята на хвърчила” на кюстендилския композитор Иван Стойнев сред 14 финалисти на Детска мелодия на годината

Иван Стойнев
  • Основателят на ВГ „Тип-топ” написа и музиката за химна на карате клуб “Шурикен”, автор е сенсей Емил Димитров

 

Песен с кюстендилско участие намери място сред 14-те финалисти за Детска мелодия на годината 2020 година. Музиката към песента “Ята от хвърчила” е на добре познатото в Кюстендил име – Иван Стойнев. Аранжиментът е на Олег Танев, а текстът е на Христина Димова от Ракитово.

Предстои избор на изпълнители и изработката на видеоклип.

Иван Стойнев е създател на вокалната школа “Тип-топ” и детския музикален фестивал “Златни ябълки”. Създал е музиката за стотици песни. За него е много важно за децата да се пишат нови песни, които да са съобразени с тяхната възраст и те да попаднат и в училищната програма.

“Най-много се радвам, че се създават авторски, нови песни за деца. От години съм срещу това безобразие в България – да се пеят по конкурсите песни на Георги Христов, на Маргарита Хранова и др. известни наши изпълнители, не че тези песни не са хубави, но децата трябва да пеят песни, съобразени с възрастта им. Дава се възможност и за изява на автори, които не са членове на Съюза на композиторите. Радвам се и на идеята на Надя Ботева, която е организатор на Детска мелодия на годината, да бъде издаден диск и тези песни ще влязат в училищата и детските градини, за да променим музикалния климат на децата и те да слушат хубави детски песни”, сподели Иван Стойнев.

Преди седмица той написа и музиката за химна на Карате клуб “Шурикен” в Кюстендил, който възпява успехите на клуба и учи на труд и упоритост, на приятелство. Идеята и текстът са на старши треньора и председател на клуба Емил Димитров.

“Благодарим на децата, които участваха в записа – Андреа, Никол, Вероника, Даниела, Наталия и малкия чаровник каратист Марио. Нека децата да се радват. За тях направихме песента химн и тя ще остане завинаги”, коментира Иван Стойнев.