Малкият електромобил порасна

При Renault всичко е „ток и жица“. Всъщност, преди всичко при Zoe. Малкият „французин“ е сред най-търсените и най-продавани електромобили в Европа, като през миналата година почти всеки пети електромобил е Zoe. В Германия през 2018 г. моделът също е най-продаван сред автомобилите с изцяло електрическо задвижване.

Въпреки големия успех, има и критики. Някои считат пробега на Zoe за недостатъчно голям, а други се оплакват от качеството на материалите на малкия „французин“. От Renault са се вслушали в упреците и реагират. Големият фейслифт на модела идва с по-мощна батерия, както и със значително по-висококачествен интериор.

Още от външния вид личи самоувереността на малкия „французин“. Благодарение на новата графика на светлините Zoe демонстрира зрялост. Серийните LED-фарове му придават по-модерен и технологичен вид, а задните светлини с преминаваща мигаща светлина правят мъника да изглежда по-голям. Трябва да признаем, че всички тези подобрения му отиват!

Отвътре Zoe е осезаемо и значително по-висококачествено. Там, където преди имаше обикновена пластмаса, сега ви очакват меки и приятни на допир повърхности. Единствено по-обикновена е пластмасата по долните тапицерии на вратите. Серийният комбиниран уред (10 инча) е не само добре четим, но и изглежда шик.

Инфотейнмънт системата Easy Link ни е позната от Clio. Тя замества досегашната система, която не се представяше много добре по отношение на управлението и функциите. Сега всяко Zoe владее  Apple Car Play и Android Auto.

Капацитетът на батерията е увеличен на 52 кВтч., като по този начин през лятото могат да бъдат изминати 380 километра без прекъсване (през зимата: 250 км). Електромоторът е с 80 или 100 кВт. (108 или 126 к.с.). Последният взема спринта до 100 за 9,5 секунди, но максималната му скорост е ограничена на 140 км/ч.

Пазарният старт на Zoe е в края на 2019 г., а цената на малкия „французин“ все още не е обявена. Очаква се все пак тя да е по-висока от досегашната – заради по-големия капацитет на батерията.

 

 

Източник: autobild.bg