Инициативен комитет и Коалиция “Обединена Дупница” издигат кандидатурата за кмет на Методи Стойнев

Методи Стойнев (вляво) и Климент Гигов
  • Бившият атакист: Безработицата и нископлатената работна ръка са проблем №1 на града. Нивото на сегашния Общински съвет не е на висота. Разчитаме на професионалисти

  • Юристът Емил Атанасов и бившият шеф на ЗИО Климент Гигов помагат на гражданското сдружение

Инициативен комитет издига кандидатурата на Методи Стойнев за кмет на община Дупница. Това бе оповестено на първата пресконференция на гражданското сдружение Коалиция “Обединена Дупница”. Сдружението е сформирано месеци преди местните избори, а слоганът му е “За професионализъм в управлението”.

„Като гражданин на Дупница съм видял в лицето на инж. Стойнев човек, който може да бъде издигнат за кмет в предстоящите избори. Той има необходимия политически опит и стаж в тази насока. Освен това е човек, който проявява голяма умереност в своите действия. Запознат е добре с икономиката, строителството, както и с направления като здравеопазване, земеделие, образование и др. насоки в обществения живот в нашия град. Необходимо е да се помисли и за туризма”, каза председателят на Инициативния комитет Климент Гигов – бивш директор на закрития Завод за инструментално оборудване и деятел на туристическото дружество в Дупница.

Преди регистрацията на Инициативния комитет и коалицията в Общинската избирателна комисия предстои събиране на подписка за издигане на кандидат-кмет и общински съветници, за която са необходими 1000 подписа. Готви се и предизборна програма с основните приоритети.

„Един от основните проблеми в нашия град е, че нивото на сегашния Общински съвет не е на висота. Опитваме се да избегнем това, като не се явяваме от името на партия. В партиите са верни хора. Идеята им е не толкова да помагат, колкото да бъдат послушни. Масово явление в почти всички големи партии е колкото си по-послушен, вървиш нагоре. Тук няма да е така. Първото условие, когато подбираме кандидатите си за общински съветници, е да бъде силен професионалист в областта, да има уважението на хората и да умее да работни в екип. Това ще бъдат нашите основни критерии. Имаме един списък от 50-ина човека, кандидати за общински съветници, и от тях ще направим отбора”, заяви Методи Стойнев.

Кандидат-кметът уточни, че във всяка област в управлението ще разчитат на професионалисти. В листата задължително ще бъдат включени силни в правото, икономиката, строителството, образованието и културата, здравеопазването и селското стопанство. Имена не бяха цитирани. С изключение на името на юриста Емил Атанасов, който ще помага като добре запознат със Закона за политическите партии и Изборния кодекс.

„В момента работим по предизборната програма. Основният проблем на нашия град е голямата безработица и нископлатената работна ръка. Вие може да живеете в един много красив град, но когато хората нямат прехрана, те губят връзката. Трябва да хвърлим повече усилия за привличане на инвеститори, създавайки им условия”, коментира Стойнев. Той посочи още, че сред проблемите на Дупница е и липсата на квалифицирана работна ръка.

Според него много важен е и туризмът. „Както в момента се разкри наличието на топла вода в с. Бистрица, вече започват сондажи, това може би е бъдещето. Бих казал, това е и пътят да се  развие туризмът. Ние сме много красив край на Рила, който на практика е недоразработен. Западният дял на Рила е много тих и много добре запазен. Тук има много големи възможнисти да се развие туризъм. Добрите комуникации, създаването на условия за външни инвеститори и туризма – това е бъдещето на нашия град”, обобщи Методи Стойнев.

„Имаме проблеми с малцинствата. Те са маргинализирани. Не знам защо досега и един чакъл не бе нахвърлян по улиците в Гиздова махала. Тези хора там газят до коляно в кал. Не струва кой знае колко, но това дава някаква надежда на тези хора. Когато наблъскаш някого в гетото, какъв шанс има да се развие. Ще търсим решение и в тази област. Работим с малцинствата. В моята професия – строителството, близо 80% са роми и знам проблемите им с подробности. Бизнесът ми е в София, но оттук използвам работната ръка, от почти всички ромски махали”, уточни претендентът за кметския пост. Според него е необходимо жилищата в ромските квартали да се узаконят.

Стойнев поясни, че създават гражданско сдружение, тъй като „хората вече са отвратени от партиите”. „Отворени сме към по-малките партии, но не и към основните като ГЕРБ, БСП, ДПС и т.н. Не делим хората на леви и десни, но сме за демократичните принципи в политиката”, обясни Методи Стойнев.

Той изтъкна, че коалицията ще води изцяло позитивна кампания. „Нямаме намерение да говорим негативно за когото и да било. Нашият град е малък, хората се познават един друг, ако някой си е калпав, те си го знаят. Не е необходимо ние да влизаме в такава битка”, отбеляза кандидат-кметът.

Стана ясно, че коалицията вече има силни кандидати за кметове на всички големи села в общината, където Стойнев опознал хората, докато се занимава с изкупуване на земеделски земи.

Както е известно, Методи Стойнев е бивш общински съветник и местен лидер на партия “Атака”. Беше и зам.-председател на партия “Целокупна България”. Сега декларира, че е независим.  Дупничани свързват името на Стойнев с това на т.нар. Братя Галеви, на които той се противопоставяше, както и с шахмата.

Това е втората официално обявена кандидатура за кмет в Дупница, след като преди дни АБВ оповести подкрепата си за финансиста Георги Градевски.