Проверките на къщи за гости продължават

  • ДФ “Земеделие” провери къща за гости в Априлци, чийто собственик е свързан с техен служител

    Експерти на Държавен фонд “Земеделие” провериха къща за гости в Априлци, чийто собственик Георги Кръстев е баща на служителка на фонда. Обектът е изграден със средства от Програмата за развитие на селските райони. Инвестицията е за близо 300 хиляди лева.
    Калоян Костадинов, заместник изпълнителен директор на ДФ “Земеделие”, съобщи пред журналисти, че договорът е сключен в края на 2014 г., проектът е в мониторинг и приключва през ноември 2019 г.
    По думите му все още е рано да се каже дали има нарушение по проекта. “Къщата има обозначителни знаци, за да се стигне до нея, има реклама в сайтовете за наемане на къщи за гости, индикаторите към настоящия момент не показват, че не функционира по предназначение”, добави заместник изпълнителният директор.
    Той уточни, че проверката е по сигнал, получен в Министерството на земеделието и ДФ “Земеделие”, и е за това, че бенефициентът е свързано лице със служител на фонда. Дъщерята на Кръстев работи като експерт в дирекция “Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони”. Дали тя се е занимавала с проектите за къщи за гости и точно с проверявания обект, ще установи проверката на дисциплинарна комисия. “Ако се установи това нещо, на първо място служителят ще бъде уволнен дисциплинарно и сигналът ще бъде препратен към компетентните органи за взимане на решение, свързано с наказателна отговорност”, посочи Калоян Костадинов и добави, че ако има конфликт на интереси, ще трябва да се върне сто процента от субсидията.
    Управителят на къщата за гости Георги Кръстев заяви, че не се притеснява от проверките. “Дъщеря ми работи там от 2005 г., назначена с конкурс. Редови изпълнител е там, не знам да е ръководен кадър”, заяви Кръстев. По думите му не тя му е одобрявала проекта и отпускала парите. Според него подаденият сигнал не е политически.
    Калоян Костадинов каза още, че в мониторинг са 288 къщи за гости в страната, за които ДФ “Земеделие” е отпуснал над 80 милиона лева. Освен тях ще бъдат проверявани и такива, за които са постъпили сигнали – засега са около 30. До момента са проверени 118 къщи за гости, като са наложени корекции за близо над 10 милиона лева, но това не е окончателният размер, тъй като текат съдебни дела.
    Проверяват се къщи за гости и във Варненско, Добричко и Шуменско.

Бяха проверени и две къщи за гости в село Огняново, в които не бяха открити нарушения. Проверките на обектите от ревизирания период продължават в цялата страна./БТА