Минка Капитанова

Рязко увеличение на нощувките и платените туристически такси от къщите за гости и малките семейни хотели отчитат от община Гърмен.  Eксперти от областната структура на Държавен фонд „Земеделие“ провериха на 19 юни поредните туристически обекти, изградени по проекти с европейско финансиране в селата Огняново и Марчево. Преди това акция имаше и в община Сандански. В санданското село Лиляново е иззета цялата документация на къщата, построена от Янаки Червеняков, който наскоро беше уволнен за трети път от ДФ „Земеделие“.

Въпреки че обектът, построен с европейски средства, се води на неговата тъща, конфликтът на интереси е явен, заявиха от фонда.

Онзи ден са проверявани обекти в туристическото село Огняново, а сега експерти влязоха в къщи за гости и в съседното село Марчево.

Община Гърмен е рекордьор по брой на къщи за гости, признава кметът Минка Капитанова. За последните няколко години са изградени над 50 такива обекта.

От момента, в който те са на прицел на контролните институции, рязко са се увеличили внасяните в общината туристически такси, изчислявани на брой нощувки.

„Това означава, че има завишаване на нощувките, които се регистрират, и оттам завишаване на туристическата такса“, каза кметицата.

На въпрос дали има къщи за гости, които не работят като туристически обекти, Капитанова заяви:

„Имаме може би няколко бройки такива, които не се използват по предназначение, но това нека органите да си го проверят“./БНР

Проверките ще продължат в атрактивното туристическо село Лещен, където се намират петте къщи за гости, построени от семейството на бившия народен представител от района Димитър Гамишев, който напусна парламента заради друг скандал./БНР