Община Дупница тегли нов заем за приключване на проекта „Интегриран градски транспорт”: Зам.-кметът Олга Китанова: Искаме 3,5 млн. лв. от фонд ФЛАГ за улични ремонти

Олга Китанова и Мая Спасова (отляво надясно)
  • Оперативната програма ще възстанови сумата, а лихвата е изгодна

  •  Автобусите по новата линия №5 тръгват в края на август

 

Нов заем смятат да теглят от общинската управа в Дупница, като за това в местния парламент е внесена докладна записка. Община Дупница ще поиска 3,5 милиона лева кредит от фонд ФЛАГ за приключването на проекта „Интегриран градски транспорт”, съобщи зам.-кметът Олга Китанова на пресконференция. Средствата са необходими за разплащане към изпълнителите. Проектът е на обща стойност 6 943 911 лева. До момента са изплатени и отчетени 2 млн. и 667 хил. лева. Те са изразходвани за предварително проектиране, доставка и монтаж на електронни табла за спирките на градския транспорт, GPS устройства и доставка на новите 4 автобуса, които ще обслужват линия №5 – от квартал „Байкал“ до Социалните жилища. Олга Китанова отбеляза, че е подадено и междинно искане за около 1 милион лева, с които да се покрият харчове за други извършени дейности. Кредитът от 3,5 милиона е за извършване на строително-монтажни работи (СМР), които се забавиха с над 1 г. заради обжалване на участник в процедурата. Заемът ще бъде възстановен напълно от оперативната програма след приключването на проекта на 26 август. Очаква се това да стане в рамките на 3-4 месеца след тази крайна дата, фиксирана в договора. Условията за кредитиране от фонд ФЛАГ са изгодни за общината. Има възможност посочената в докладната лихва от 4,08% да бъде намалена. Офертата на фонд ФЛАГ ще дойде следващата седмица, но аз съм уверена, лихвата ще е по-ниска, каза Китанова. По думите й лихвеният процент вероятно ще бъде 2,78, както при кредита за проекта за зелена градска среда.

Ръководителят на проекта Мая Спасова допълни, че „50% от заложените по проекта ремонти дейности са изпълнени. „В това число са доставка на автобусите, монтаж на GPS устройство във всички превозни средства на градския транспорт. Нашите 4 линии се обслужват от частен превозвач, но въпреки това ние се договорихме с тях, монтирахме им GPS устройство, за да може да се следи изпълнението на маршрутните разписания, а също така да работи правилно и онлайн системата, която е за информация на населението. По отношение на инфраструктурата, която се рехабилитира на територията на града, можем да кажем, че ул. „Георги Икономов“ (бившата “Бригадирска“) вече е завършена почти на 100%. Там остава да бъдат монтирани само навесите на спирките. Предстои де се монтират и електронно-информационните табла по маршрута на линия №5, свързващ два квартала – „Байкал” и Социалните жилища, които в момента нямат абсолютно никакъв градски превоз. На това основение беше създадено и общинското дружество „Дупница транс”, което да може да изпълнява автобусна линия №5. За нея бяха закупени 4 чисто нови автобуса, които са удачни за използване от хора с неравностойно положение. Предстои и изграждане на сервизна база (това е изпълнено на 40%), в която да се обслужват ремонтните дейности на автобусите. Проектът ще подобри и инфраструктурата на кв. „Социални жилища”, които на този етап вече имат изградена асфалтова и тротоарни настилки”, каза Спасова.

Уточнено бе също, че за да се избегнат конфликтни ситуации, на рисковото кръстовище при жп рампата ще се приложи нова кръгова организация на движението.

Стана ясно още, че автобусите по новата линия №5 ще тръгнат в края на август. Съобщено бе също, че всеки момент се очаква  сградата на автогарата да получи дългоочакваната категоризация. Това ще даде възможност превозвачите да получат качествена услуга от дружество „Дупница транс”, което оперира автогарата.