Срутил се е 135-метровият комин в ТЕЦ “Марица-изток 2”

  • На този етап няма опасност от замърсяване на въздуха

 

Големият пожар в държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” е овладян. На място остават екипите на 12 пожарни, а тлеещи огнища се обливат с вода. Няма пострадали и ранени хора, заявиха от централата. Паднал е частично 135-метровият комин на сероочистващата инсталация, откъдето се смята, че реално е тръгнал огънят.

Пожарът избухна по-рано днес в сероочистващата инсталация на ТЕЦ “Марица-изток 2”, съобщиха за “Хоризонт” от пожарната. Комисар Тошко Бързилов от Пожарна безопасност обясни за БНР:

“Около 10,30 часа получихме съобщение за запалена инсталация за сероочистка в ТЕЦ “Марица-изток 2″. На място имаме вече около 12 екипа, които работят. Засега най-важното е, че нямаме загинали и пострадали. На този етап няма опасност от замърсяване на въздуха. В тази връзка има изпратени екипи, които да измерят чистотата на  въздуха”.

В предаването “12+3” по програма “Хоризонт” директорът на ГД “Пожарна и аварийна безопасност” гл. комисар Николай Николов поясни, че поне още няколко часа ще продължи гасенето на пламъците. Производството на централата не е застрашено.

Като предполагаема причина комисар Николов посочи запалване на гума в резултат от ремонтни дейности./БНР