55-годишен мъж с инсулт от Кюстендил живее по пейките

55-годишен кюстендилец предпочита живота по пейките.
  • Загрижени съграждани сигнализираха Спешния център, Христо Иванов отказал хоспитализация

  • Той живее в общинско жилище, отказва да се прибере в дома. Самотник е, трудно изкачва стъпалата на къщата и предпочита пейката за дом, написа в социалните мрежи Милена Миланова

 

За житейската драма на 55-годишния кюстендилец Христо Иванов сигнализираха в социалната мрежа загрижени негови комшии. Още в петък вечер на страницата „Аз съм от Кюстендил” бе публикувана снимка със следния текст от Габриела Георгиева.

Христо Иванов е отказал хоспитализация.

„От петък вечер този човек (легналият на пейката) стои в това положение, сменяйки мястото около бл. 51 на ул. „Македония” – ту под репа за вестници, ту зад магазина, ту на пейката. Лежи и нито съм го видяла да пие, нито да яде нещо. Обаждах се на 112 – два пъти. Явно отказал медицинска помощ, линейката си тръгва, без дори екипът да го докосне. И сега какво?!?!?! Ще го чакаме да умре ли или…!? Недоумявам…”, пише Габриела.

Милена Миланова пише в отговор на публикацията, че живее наблизо и ще опита да говори с него. “Понякога не можеш да дадеш помощ насила. Ще направя каквото е възможно”, казва тя.

От коментарите става ясно, че той спи по пейките в Кюстендил, въпреки че разполага с общинско жилище. Тежката участ на мъжа започнала преди години, като сега той е изправен през поредната трудност. Въпреки отпуснатото му общинско жилище той не може да го обитава заради влошеното му здравословно състояние. Прекарал е инсулт и използва бастун.

Преди ден стана ясно, че опитите на Милена Миланова са дали някакъв резултат.

Състоянието на една от стаите в общинското жилище

“Във връзка с качения в групата „Аз съм от Кюстендил” пост за бедстващ човек в района на бл. 51 направихме следното: Мъжът се казва Христо Иванов, на 55 г. Живее на ул. „Спартак” №1 в общинско жилище (на снимките се вижда в какво състояние е). Човекът е в лошо здравословно състояние. Не може да се придвижва (съответно не може да изкачва стъпалата към дома си, нито да слиза към мазето, където би трябвало да е тоалетната). Повръща и не може да се храни. Прекарал е инсулт. За тази нощ е настанен в спешно отделение, но утре най-вероятно ще бъде освободен от там и тъй като е трудноподвижен, ще остане в двора на болницата. Жена от бл. 51 дари дрехи и козметика, за да бъде почистен и преоблечен. Не споменавам името й умишлено, защото съм убедена, че го прави безкористно и не би искала публичност. Утре започваме ходенето по институциите, докато не осигурим на този човек условия за човешки живот. Който иска да помогне, да ми пише на лични”, пише Милена.

Екип на Спешен център прегледа Христо в болницата.

Опитът да се свържем с Милена до момента остава без резултат, но очакваме тя да се обади. Свързахме се за повече информация с началника на Спешен център-Кюстендил д-р Албена Рапатинска.

„Веднага, след като получихме сигнала, на място беше изпратен екип на Спешен център. Колегите го докараха до тук, обслужиха го, но се оказа, че той не желае да бъде хоспитализиран. Той не е болен човек, той просто е самотник, който е избрал този начин на живот. Той не желае наша помощ, но той няма и от какво да се лекува. Прегледан е, няма признаци за здравословен проблем, единствено в момента, когато нашият екип го е взел, му е било лошо от топлината. Има жилище, има къде да живее, но самият той иска да живее на улицата. В действителност е трудноподвижен и тъй като жилището е на по-висок етаж, отказва да бъде там. Каквото е трябвало да направи нашият екип, е направил. Прегледан е, няма установен здравословен проблем и не е пожелал да остане. Самият той иска този начин на живот. Тук според мен трябва да се намесят социалните служби“, каза д-р Албена Рапатинска.

Директорът на Общинската служба „Социално подпомагане“ Бойко Шопов заяви, че ще бъде направена щателна проверка по този случай и едва тогава ще даде подробности. Той допълни, че до този момент при тях като институция няма постъпили сигнали за трудната ситуация, пред която е изправен Христо.