С молебен започнаха тържествата по повод 90-годишнината от обявяването на Перник за град

Със света литургия и молебен започна честването на 90-годишнината от обявяването на Перник за град.
Перничани се поклониха пред мощите на св. Иван Рилски и се помолиха за здраве, благоденствие и просперитет.
Отбелязването на годишнината е под наслов “Вдъхнови бъдещето!”. Две мобилни изложби, подредени пред Минната дирекция и галерия “Атриум”, разказват за миналото на Перник и стила на граовката през годините. Част от празничната програма е и модното ревю “Перник през годините”, в което дефилираха манекени с костюми от последните 90 години.
Съвместна изложба на Регионалния исторически музей и Обединения детски комплекс показа всекидневието и живота на децата на стария Перник. Целият ден бе съпътстван с концерти, подготвен е специален спектакъл-метафора на историята на Перник. В проявите ще вземат участие над 500 артисти, а 90 перничани ще могат да спечелят лимитирана серия тениски “Вдъхнови бъдещето” с автографи от звездите в спектакъла. На централния площад бе разрязана празнична торта, от която се раздадоха 2000 парчета.
На 26 юни 1929 година цар Борис Трети издава указ, с който Пернишката селска община е преобразувана в градска. Започналата през 1891 г. експлоатация на каменовъгления басейн дава силен тласък за развитието на района. Заради мината в Перник се заселва немалка част от тогавашната интелигенция на страната, която пренася европейския опит в организиране на производството, градоустройството на селището, организацията на социалната и културна дейност.