Симитличанка се оплака на омбудсмана от рекет на колекторска фирма, шивачки – от некоректни шефове

  • Мая Манолова в Благоевград: Медицинските сестри трябва да станат защитена професия

 

Две жалби от трудовоправен характер разгледаха експертите на омбудсмана Мая Манолова в Симитли. Омбудсманът и експертите й проведоха приемен ден в няколко общини от Благоевградска област.

В Симитли те се срещнаха с няколко граждани на общината, които посочиха своите проблеми. Две жени се оплакаха от гоцеделчевска фирма, изнесен шивашки цех на територията на община Симитли. От месец февруари са в неплатен отпуск, без да бъдат изпратени на борсата и собствениците са им казали да си пуснат молби за напускане. Този въпрос е отправен към Районната инспекция по труда и оттам инспекторите са казали, че работодателят е изряден. Експертите на омбудсмана им обещаха, че ще направят проверка по случая.

Другият от казусите е свързан с вече излязло съдебно решение, което не е в компетенциите на омбудсмана. Симитличанка се е оплакала от рекет на колекторска фирма. Тя имала сметка от 235 лева към телекомуникационна компания, които платила още през 2013 година. Сега обаче я рекетират да плати още веднъж сумата. И този случай ще бъде проверен.

Експертите бяха посрещнати от омбудсмана на Симитли Благой Айков и зам.-кмета Евгения Георгиева.

По време на брифинг в Благоевград пък Мая Манолова отбеляза, че медицинските сестри трябва да станат защитена професия, защото просто изчезват, а всеки един от нас е потенциален пациент.

„В крайна сметка заплатите на медицинските сестри са се увеличили в рамките на 60 лв. – от 580 лв. на 640 лв., но обещанията за даване на заплати в размер на 950 лв. като основна стартова заплата не се получават в нито едно лечебно заведение на територията на Благоевградска област, с изключение на получаването на заплатите в болницата в Петрич, които почти ще достигнат тези нива“, коментира тя.
Манолова отбеляза, че включително и медицинските сестри от Благоевград са готови на сериозни активни протестни действия, за да си отстояват правата, защото работят по повече от 12 часа срещу мизерни възнаграждения за непрекъснатите дежурства и нощния труд. Омбудсманът посочи, че тяхната професия е на изчезване и повече от половината медицински сестри вече са пенсионерки, а наистина здравната система не може да съществува без медицинските сестри.

Категорично ще се противопоставя срещу опита да бъдат премахнати машините от изборите без анализ и убедителни аргументи, на базата на други основания, каза още на брифинга в Благоевград омбудсманът Мая Манолова. Тя заяви, че наистина е факт, че анализът на машинното гласуване показва проблеми, които обаче са свързани не с машините, а с организацията на машинното гласуване. Според нея всъщност лошата организация от страна на Централната избирателна комисия по отношение на машинното гласуване предварително е обусловила възникването на проблеми.